Singapur je že osmo leto zapored država, kjer so pogoji poslovanja najboljši. Foto: EPA
Singapur je že osmo leto zapored država, kjer so pogoji poslovanja najboljši. Foto: EPA
Gradbišče
Največji napredek je Svetovna banka pri Sloveniji opazila na področju izdaje gradbenih dovoljenj. Foto: BoBo

Raziskava Doing Business 2014, ki jo vsako leto izvede Svetovna banka, je pokazala, da je na prvem mestu, že osmo leto zapored, Singapur, nato pa mu sledita Hongkong in Nova Zelandija. Od četrtega mesta dalje so se uvrstile ZDA, Danska, Malezija, Južna Koreja, Gruzija, Norveška in Velika Britanija. Hitro rastoča Kitajska se je uvrstila šele na 96. mesto in v primerjavi z lani tako nazadovala za pet mest.

Slovenija je lani zasedla 31. mesto, letos pa 33., uvrščena pa je tik za Nizozemsko, Švico, Avstrijo, Portugalsko in Ruando ter pred Čile, Izrael, Belgijo, Armenijo in Francijo.

Največji napredek pri gradbenih dovoljenjih
Največji napredek je Svetovna banka pri Sloveniji opazila na področju izdaje gradbenih dovoljenj, kjer je država olajšala njihovo izdajo z manj strogimi projektnimi pogoji glede vode in kanalizacije. Država je razrahljala tudi pogoje za zaposlovanje, spremenila odpovedne roke in določila o odpravninah za odpoved iz poslovnih razlogov ter zvišala minimalno plačo.

Slovenija se je na 10 podpodročjih, ki sestavljajo skupno uvrstitev države, znova najvišje uvrstila pri zaščiti vlagateljev. Na tem področju je bila najboljša tudi v preteklih letih in tako kot lani ostala na 14. mestu. Pri zagotavljanju električne energije je ostala na enakem mestu kot lani, in sicer na 32. mestu, pri ustanavljanju podjetij pa je nazadovala za pet mest na 38. mesto.

Najslabša uvrstitev pri pridobivanju posojil
Skok je Slovenija naredila na področju plačevanju davkov, kjer je pridobila pet mest in pristala na 54. mestu. Daleč najslabše se je odrezala na področju pridobivanja posojil, kjer je po lanskem padcu izgubila še štiri mesta in med podpodročji zasedla najnižje mesto na lestvici, to je 109. mesto.

Pri odpravljanju insolventnosti je Slovenija ostala na 41. mestu, pri čezmejnem trgovanju je izgubila dve mesti in se uvrstila na 48. mesto. Pri uveljavljanju pogodb je pridobila štiri mesta in zasedla 52. mesto, pri registraciji lastnine pa je padla za tri mesta na 83. mesto. Pri ravnanju z gradbenimi dovoljenji se je Slovenija uvrstila na 59. mesto.