Ivo Boscarol. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ivo Boscarol. Foto: BoBo/Borut Živulović

Tudi zato, ker so po osamosvojitvi ustanovljena podjetja prerasla okvire ali pa se ustanovitelji upokojujejo.

Kdo bodo novi lastniki, ni pomembno samo v strateško pomembnih panogah, prav tako ni enoznačnega odgovora na vprašanje, kdo so boljši lastniki: domači ali tuji, javni ali zasebni, strateški ali skladi.

Kako urediti sistem lastništva in prenosa lastništva, da bo to optimalno tudi za razvoj Slovenije, so razpravljali na Kongresu podjetnikov, ki se je v soboto končal v Portorožu. Podjetja v različnih položajih iščejo različne rešitve. Tudi ko gre za svetovno uspešna družinska podjetja.

Duol z izjemno hitro rastjo in širjenjem iz graditve balonskih hal v letalsko industrijo prerašča okvire, potrebuje zunanjega partnerja, predvidoma sklade, pravi Dušan Olaj. "Ta trenutek s tem znanjem in menedžmentom, ki ga imamo, ne obvladujemo več vsega sami. Da bi omogočili obvladovanje tehnologij in velikosti, bomo potrebovali še nekoga od zunaj. Finančni skladi so zanimivi, ker nam omogočajo proste roke pri tehnologiji, kjer smo vodilni."

Ivo Boscarol je za svojega izdelovalca letal Pipistrel – nasprotno – našel strateškega partnerja v ZDA. Sklade vodi le dobiček, pri nas je motiv ustvarjanje zgodovine in prebojni dosežki v letalstvu, poudarja. Ključni so bili pogoji za prodajo.

"V prihodnjih letih ne smejo nikogar odpustiti, ne smejo zmanjšati števila zaposlenih, ugasniti podjetja, spremeniti blagovne znamke. Morajo investirati in nadaljevati vse moje programe. In tega se držijo. Po dveh letih so povečali število zaposlenih na 500, prodal sem ga z 230 ljudmi."

Za samosvoj pristop se je odločilo zasavsko tehnološko podjetje Dewesoft – vsi zaposleni so tudi solastniki. Ko se upokojijo, se njihov delež prenese nazaj na podjetje, pojasnjuje Jure Knez. "Imamo že več kot sto solastnikov v podjetju v Sloveniji. To je 20-odstotni delež, ki se vsako leto povečuje. To je bistvo oziroma jedro našega uspeha."

Večinski družinski delež so prenesli na družinski holding, po zgledu korporacije Bosch nameravajo ustanoviti fundacijo, ko bo poslovno okolje primerno.

Tudi drugi podjetniki opozarjajo na davčne in administrativne ovire tudi glede lastništva. Glede napovedanih zakonskih predlogov o zadrugah in lastništvu zaposlenih pa ostajajo zadržani.