Več neskladij je bilo ugotovljenih pri govejem in svinjskem mesu kot pa pri perutninskem. Foto: MMC RTV SLO
Več neskladij je bilo ugotovljenih pri govejem in svinjskem mesu kot pa pri perutninskem. Foto: MMC RTV SLO

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je na začetku aprila opravil 61 inšpekcijskih pregledov prodajaln s svežim mesom s poudarkom na označevanju izvora mesa. Ugotovljene kršitve so bile v večini primerov posledica malomarnosti odgovornih delavcev, ker niso pravočasno ali pravilno označili mesa s podatki, ki jih na etiketah in dokumentaciji poleg mesa pošlje klavnica oziroma dobavitelj.

Pri nekaterih bodo izvedli kontrolne preglede
V nekaj primerih inšpekcija ni odkrila povezave med etiketo in dobavnico, kar pomeni, da oznaka izvora ni zagotovljena, prav tako pa tudi ne sledljivost mesa. V enem primeru se navedba izvora mesa z dobavnice in navedba na vitrini nista ujemali, v drugem primeru pa pri mesu ni bilo predpisanih oznak. Inšpektorji so zato izdali odločbe ali plačilne naloge.

Pri devetih trgovcih, kjer so bile ugotovljene neskladnosti pri oznakah izvora mesa, bo še v tem mesecu izveden kontrolni pregled, ukrepanje, če neskladja ne bodo odpravljena, pa bo stopnjevano. Oznake izvora mesa se niso ujemale ali jih ni bilo pri naslednjih trgovcih: Mesnine dežele Kranjske - tržnica BTC; Maksimarket - Mercator; Prum mes - Zaloška 47, Ljubljana; Rudnidis, E Leclerc - Ljubljana; Eurospin - Celje; Ledas - Celje; Mercator - Mozirje; Tuš - Mozirje; Andrej Skukan s. p. - Semič.

Globa lahko znaša tudi 5.000 evrov
Globa za neskladja v označevanju je določena v zakonu o kmetijstvu in znaša od 1.000 do 5.000 evrov za pravno osebo, od 400 do 2.500 evrov za samostojnega podjetnika in od 80 do 500 evrov za posameznika in za odgovorno osebo pri pravni osebi.