Trgovci za zdaj še blažijo pritiske dobaviteljev po 10- do 30-odstotnem zvišanju cen, a po napovedih bodo del razlike prenesli na drobnoprodajne cene hrane v prvem četrtletju. V zadnjih desetletjih tolikšnih skokov cen hrane, kot nas čakajo tokrat, še ni bilo.

Mercator Foto: BoBo
Mercator Foto: BoBo

Podražitve napovedujejo kar vsi sektorji, mesni, mlekarski, žitni in drugi. Podjetje Panvita, je kot večina živilcev, konec lanskega leta, napovedalo dvig cen govejega, svinjskega in piščančjega mesa in izdelkov, pravi Igor Kolar, direktor prodaje. "Dejansko se te napovedi gibajo od 7 do 15 odstotkov, odvisno od vrste mesa in mesnega izdelka. Dogovori o višini dviga še potekajo, predvideni so do konca meseca."

Prilagoditve cen bi morale biti hitrejše, mesečne, pravi Tatjana Zagorc iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij: "Tako trgovci kot javni naročniki prepočasi potrjujejo nove cenike, in to spravlja naša podjetja v obup."

Cene hrane višje za pet odstotkov?

Živilski trgovci za zdaj blažijo podražitve in ne želijo jasno napovedati, kdaj bodo te doletele potrošnike. Trgovinska zbornica je sicer napovedala spremembo drobnoprodajnih cen v prvem četrtletju. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist z Biotehniške fakultete, predvideva, da na letni ravni odstotek podražitve hrane v prodaji na drobno ne bo višji od petih odstotkov.

Koliko več bi ob tej predpostavki za hrano namenilo povprečno gospodinjstvo, ki po podatkih statistike za hrano in pijačo letno potroši približno 3000 evrov? "Okrog 150 evrov za gospodinjstvo letno," odgovarja Kuhar.

Nakupi naj bodo premišljeni

Zveze potrošnikov Slovenije zato po besedah predsednice Brede Kutin priporoča, da opravljamo premišljene nakupe, da načrtujemo obroke, kupujemo sestavine, ki jih bomo dejansko porabili. "Če sami pripravljamo obroke, so bistveno cenejši in kakovostnejši," dodaja.
Kajti nobenih zagotovil ni, da bo tokratni val podražitev hrane zadnji letos.