Novega direktorja čaka precej dela. Foto: EPA
Novega direktorja čaka precej dela. Foto: EPA
Matic Tasič
Matic Tasič je marca nasledil prejšnjega prvega moža SŽ-ja Tomaža Scharo. Foto: MMC RTV SLO
Tasič - en človek dve službi

Za tako potezo se je Matic Tasič odločil tudi zaradi zahtev nadzornega sveta SŽ-ja in ministra za promet Patricka Vlačiča, ki menita, da se mora generalni direktor v celoti posvetiti obveznostim na mestu prvega moža Slovenskih železnic.

Občinski svetniki odstopa v četrtek niso sprejeli
Kot je znano, so nadzorniki SŽ-ja že takrat, ko je bil Tasič imenovan za direktorja, zahtevali, da ta odstopi z mesta župana Prevalj, vendar prevaljski občinski svetniki v četrtek odstopa niso sprejeli.

Predsednik nadzornega sveta SŽ-ja Andrej Godec je nato dejal, da od direktorja pričakujejo, da bo kljub temu naredil vse, kar je v njegovi moči, in nepreklicno odstopil. Na novico se je odzval tudi minister za promet Patrick Vlačič, ki je menil, da so Slovenske železnice eden izmed najpomembnejših gospodarskih sistemov pri nas, poleg tega pa se spopadajo še s finančnimi težavami in strateškimi izzivi. "Pričakujem, da bo takoj znova zahteval razrešitev s funkcije. Če ne bo razrešen, ne bo mogel biti generalni direktor sistema Slovenskih železnic," je dejal.

Kakšni so argumenti svetnikov?
Tisti svetniki, ki so glasovali proti, so med drugim navedli, da je Tasiča podprlo 65 odstotkov občanov, poleg tega pa volitve tudi niso zastonj. Proti odstopu je glasovalo devet svetnikov, sedem jih je bilo za.

Ti so menili, da Prevalje potrebujejo profesionalnega župana, poleg tega pa je odločitev o odstopu sprejel Tasič sam in jo je treba spoštovati. Neodvisni svetnik Bernard Stern je ob tem opozoril, da bi nadomestne volitve lahko potekale skupaj z volitvami za Evropski parlament.

Tasič najprej na pogovor k ministru
Tasič je po odločitvi občinskih svetnikov napovedal, da se bo pogovoril z nadzornim svetom, prav tako pa tudi z ministrom za promet Patrickom Vlačičem, nato pa se bo odločil za ukrepanje. Po zakonu o lokalni samoupravi ima možnost sprožiti upravni spor.

Svetniki pripravljeni na pojasnilo vladi
Medtem so tudi prevaljski svetniki sporočili, da so svojo odločitev pripravljeni pojasniti tako predsedniku vlade Borutu Pahorju kot tudi ministru za promet. Obisk pri njiju je predlagala svetnica neodvisne Liste za Prevalje Magdalena Jukič, ki je glasovala proti Tasičevemu odstopu, vendar o tem na četrtkovi seji niso glasovali.

E. S./M. N.

Tasič - en človek dve službi