Kakšni bodo nadaljnji postopki glede ureditve Tasičevega položaja, ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Kakšni bodo nadaljnji postopki glede ureditve Tasičevega položaja, ni jasno. Foto: MMC RTV SLO

Tasič je moral odstopno izjavo podati na zahtevo nadzornega sveta Slovenskih železnic, ko ga je ta imenoval za direktorja. Kot je povedal po glasovanju, take odločitve ni pričakoval. Sedaj se bo posvetoval s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem, ima pa tudi možnost sprožiti upravni spor.

Glasovanje je pokazalo, da odstop podpira sedem svetnikov, devet jih je bilo proti. Proti odstopu je bila med drugim svetnica Margareta Jukič, ki je v imenu neodvisne Liste za Prevalje dejala, da odstopu nasprotuje, ker je Tasiča na zadnjih volitvah podprlo 65 odstotkov občanov, ker je do rednih županskih volitev komaj dobro leto dni in bi novoizvoljeni župan delo opravljal samo približno pol leta in ker volitve tudi stanejo.
Matic Tasič je marca nasledil prejšnjega prvega moža SŽ-ja Tomaža Scharo. Ob izvolitvi je imel podporo večine članov nadzornega sveta, ne pa tudi podpore predstavnikov delavcev. Njegovo imenovanje je povzročilo nesoglasje med prometnim ministrom Patrickom Vlačičem, ki ga je podpiral, in predsednikom vlade Borutom Pahorjem, ki ga je motil izbor brez javnega razpisa.

Slovenske železnice so lani, po nerevidiranih podatkih, ustvarile 23,6 milijona evrov izgube, letošnje prve tri mesece pa naj bi čista izguba znašala 13 milijonov evrov.

E. S.