Vlada si od davčnih blagajn obeta od 50 do 100 milijonov evrov dodatnih prilivov. Foto: BoBo
Vlada si od davčnih blagajn obeta od 50 do 100 milijonov evrov dodatnih prilivov. Foto: BoBo

Po besedah Ahčinove bo finančna uprava (Furs) testno okolje za razvijalce in uporabnike vzpostavila septembra. DZ je obravnavo predloga zakona o davčnem potrjevanju računov, ki uvaja te blagajne, opravil v ponedeljek, o predlogu zakonu pa bo glasoval danes. Zakon bo najverjetneje sprejet, saj ga podpirajo vsi razen SDS-a in NSi-ja.

Zavezanci za uporabo davčnih blagajn bodo pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost za plačilo z gotovino in so dolžne voditi poslovne knjige in evidence - z izjemo dobaviteljev osnovnih komunalnih storitev. Davčne blagajne bodo nadgradile zdaj veljavni sistem t. i. virtualnih davčnih blagajn, država si od njih obeta od 50 do 100 milijonov izkupička.

Sistem bo poskusno stekel 1. decembra, obvezen bo od 2. januarja prihodnje leto. Nato bo sledilo dveletno prehodno obdobje, v katerem se bodo lahko zavezanci odločili, ali bodo za izdajo računov uporabili elektronsko napravo z vzpostavljeno elektronsko povezavo s Fursom ali pa bodo račune izdajali še iz vezane knjige računov.