Avstrijski telekomunikacijski operater Telekom Austria naj bi se po neuradnih podatkih dogovoril za nakup mariborske telekomunikacijske družbe Amis. Foto: Reuters
Avstrijski telekomunikacijski operater Telekom Austria naj bi se po neuradnih podatkih dogovoril za nakup mariborske telekomunikacijske družbe Amis. Foto: Reuters
false
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je sicer sredi maja sporočila, da v postopku prodaje terjatev do telekomunikacijskega podjetja T-2 ni izbrala nobenega ponudnika in da bodo še naprej iskali "načine za najvišje možno poplačilo prenesenih sredstev". Foto: BoBo

Telekom Austria, ki je v večinski lasti mehiškega telekomunikacijskega giganta America Movil, je že lastnik drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, z Amisom, njegov večinski lastnik je bil od leta 2006 belgijski naložbeni sklad Amisco NV Bruselj, kot ponudnikom fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta, televizije in telefonije pa bo zaokrožil svojo telekomunikacijsko ponudbo v Sloveniji.

S tem se nadaljuje konsolidacija slovenskega telekomunikacijskega trga. Konsolidacija se odvija tudi okrog največjega slovenskega kabelskega operaterja Telemach, ki je pred časom prevzem tretjega največjega mobilnega operaterja Tušmobil, zanimal pa naj bi se tudi za telekomunikacijsko družbo T-2.

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je medtem pred časom prevzel ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel, sam pa je v sklepni fazi privatizacije.

Pred prevzemom tudi T-2
Pred prevzemom je tudi telekomunikacijska družba T-2, za katero naj bi se neuradno potegovali trije interesenti, ameriški investicijski sklad KKR, ki ima v Sloveniji že v lasti družbo Telemach, Telekom Austria in potencialni kupec Telekoma Slovenije, sklad Cinven.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je sicer sredi maja sporočila, da v postopku prodaje terjatev do telekomunikacijskega podjetja T-2 ni izbrala nobenega ponudnika in da bodo še naprej iskali "načine za najvišje mogoče poplačilo prenesenih sredstev". Glede na seznam, objavljen februarja letos, ima DUTB do podjetja T-2 za 150 milijonov evrov terjatev.

Damijan: Cinven bi lahko obvladoval več kot polovico trga
Ekonomist Jože P. Damijan pa je pred kratkim na svoji spletni strani opozoril, da bi bila, če bi Cinven kot kupec Telekoma odkupil tudi terjatve do T-2, velika koncentracija na trgu.

T-2 je namreč največji ponudnik širokopasovnega dostopa prek optičnega omrežja do interneta, drugi največji ponudnik IP-televizije, tretji največji ponudnik plačljive TV in tretji največji ponudnik širokopasovnega dostopa prek tehnologije xDSL-ja.

Na področju mobilnega širokopasovnega dostopa bi tako obvladoval 51 odstotkov trga, pri fiksni telefoniji pa 69 odstotkov. Pri fiksnem širokopasovnem dostopu do interneta (optika, xDSL, kabel, bakreno omrežje in drugo) bi obvladoval 53,5 odstotka trga. Pri ponudbi digitalne TV bi Cinven lastniško obvladoval 86,6 odstotka ponudbe IP-televizije. Zaradi tega po njegovih pojasnilih ne bi smel dobiti soglasja agencije za varstvo konkurence za morebiten nakup in pripojitev družbe T-2.

Damijan sicer v svojem zapisu razkriva, da je v poslovnem odnosu s podjetjem Simobil, za katerega izvaja analizo potencialnih sprememb v tržni strukturi na slovenskem telekomunikacijskem trgu po privatizaciji Telekoma Slovenije.