Telekom je organe pregona zavajal, so prepričani v Aktonu. Foto: BoBo
Telekom je organe pregona zavajal, so prepričani v Aktonu. Foto: BoBo

Tožbo bo Akton vložil tako proti Telekomu kot proti odgovornim osebam. Kot so sporočili iz Aktona, je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) marca 2011 izvajal hišno preiskavo v tem podjetju na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je na generalno policijsko upravo vložil Telekom Slovenije le dober mesec dni prej.

Iz Aktona še sporočajo, da iz kazenske ovadbe, ki so jo sestavili na Telekomu v času predsednika uprave Ivice Kranjčevića, izhaja, da obstaja utemeljen sum storitve kaznivega dejanja goljufije, ki naj bi ga storila družba Akton. Zato naj bi Telekomu in končnim uporabnikom dnevno nastajala izredno visoka in nenadomestljiva škoda, nadaljnje zlorabe pa bi lahko v zelo kratkem času ogrozile celotno naložbo družbe Telekom Slovenije na Kosovu, ki je do tistega obdobja stala že 248 milijonov evrov. Telekom naj bi v ovadbi tudi navajal, da je hitro ravnanje organov pregona v tem primeru nujno.

Tožilstvo je nato letos na podlagi poročila NPU-ja končalo primer, saj ni našlo nič spornega, kar bi kakor koli obremenjevalo Akton in vodstvo družbe.

Akton: Telekom je zavajal
Akton se sklicuje na dokumentacijo tožilstva. V podjetju so prepričani, da iz nje izhaja, da Telekom Slovenije ne le da ni imel nikakršne osnove za vložitev kazenske ovadbe, pač pa da je tudi - zavedajoč se navedenega dejstva v predkazenskem postopku - organe pregona zavajal z navajanjem neresničnih dejstev. Neresnice naj bi kot dejstva predstavljal tudi nekaterim mednarodnim poslovnim partnerjem družbe Akton, ki so na ta način z njo prenehali poslovno sodelovati oziroma poslovno sodelovanje z njo močno omejili.

"S strani družbe Telekom je šlo tako v konkretnem primeru po mnenju pristojnih v družbi Akton za dejanje, ki je bilo usmerjeno v škodovanje poslovnim interesom družbe Akton in diskreditacije vodstva Aktona, vse z razlogom, da se položaj podjetja Akton v mednarodnem poslovnem okolju, v katerem uspešno posluje, oslabi in se mu na ta način povzroči težko popravljivo škodo," so zapisali v Aktonu.

Podjetje je zato utrpelo neposredno poslovno škodo od januarja 2011 dalje, pravijo v Aktonu in dodajajo, da bodo zato, da zaščitijo svoje interese in integriteto, na Okrožno sodišče v Ljubljani vložili odškodninsko tožbo proti Telekomu.

Telekom napovedi o vložitvi ne komentira
V Telekomu pa so pojasnili, da napovedi družbe Akton o vložitvi odškodninske tožbe ne morejo komentirati. Poudarjajo pa, da Telekom pri vseh svojih zadevah ravna z dolžno skrbnostjo in da je tako bilo tudi v tem primeru.

"Naj spomnimo, da smo v Telekomu Slovenije že pred časom dobili obvestila tujih operaterjev in policijskih organov drugih držav, da prihaja do zlorab pri klicih na zadevna številska bloka, te zlorabe smo zaznali tudi sami, zato smo o svojih ugotovitvah obvestil generalno policijsko upravo," so zapisali.

Odškodninska tožba proti Telekomu že leta 2009
To pa ni edini spor med Aktonom in Telekomom. Akton je namreč decembra 2009 vložil odškodninsko tožbo zoper Telekom oziroma nekdanji Mobitel, ker naj bi mu ta zaračunaval previsoke cene za zaključevanje klicev v Mobitelovo omrežje in s tem kršil pogodbo o medomrežnem povezovanju. Postopek še ni končan.

Nad Telekomom visi za 600 milijonov tožb
Nad Telekomom visi za 600 milijonov tožb