Telekom Slovenije je z Gibtelecomom naredil dober posel. Foto: BoBo
Telekom Slovenije je z Gibtelecomom naredil dober posel. Foto: BoBo

Gibraltarska vlada, ki je že lastnica 50-odstotnega deleža Gibtelecoma, je imela kot družbenik pri nakupu deleža predkupno pravico. Prodaja deleža v Gibtelecomu je del poslovnega načrta Telekoma za letos ter strateškega poslovnega načrta skupine za obdobje med letoma 2014 in 2018, so še sporočili iz družbe.

Telekom Slovenije je delež v Gibtelecomu kupil leta 2007, in sicer od ameriške družbe Verizon International, zanj pa je odštel 36,8 milijona evrov. Največji slovenski telekomunikacijski operater je omenjeno gibraltarsko družbo kupil med intenzivno širitvijo na druge trge, s poudarkom na trgih jugovzhodne Evrope.

"Gibtelecom je uspešna, moderna družba, ki se lahko z našim znanjem in izkušnjami še razvija," je ob nakupu dejal tedanji predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj. Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti in je trenutno v postopku privatizacije, pa je zdaj v fazi odprodaje nekaterih naložb.

Prejšnji mesec se je z družbo Telekom Austria dogovoril za združitev podružnic v Makedoniji z možnostjo izstopa iz lastništva v treh letih, konec lanskega leta pa je dokončno prodal tudi albansko družbo Primo Communications.