Na skupščini so delničarji želeli zastaviti ključna vprašanja, a ostali brez odgovorov. Foto: BoBo
Na skupščini so delničarji želeli zastaviti ključna vprašanja, a ostali brez odgovorov. Foto: BoBo

Grenak priokus jubilejne 30. skupščine Telekoma pušča informacija, da na njej ni bilo niti enega izmed članov nadzornega sveta, je za Radio Slovenija poročala Urška Jereb.

Predsednici nadzornega sveta Lidiji Glavina se izteka mandat. Kaj je razlog, da na skupščini ni bila navzoča njena namestnica Bernarda Babič ali kateri izmed preostalih šestih članov nadzornega sveta, zbrani delničarji niso dobili odgovora. Razočarani niso želeli pred mikrofon, njihova stališča je povzel predsednik malih delničarjev Rajko Stankovič: "To me res žalosti in to je korporativno upravljanje na najnižji mogoči točki."

Glede na to, da nadzornikov na skupščini ni bilo, mali delničarji tudi niso dobili nekaterih odgovorov. Med drugim, ali imata nekdanji prvi mož Telekoma Rudolf Skobe in nekdanji delavski direktor Dean Žigon res zlato padalo, torej odpravnino plus zaposlitev za eno leto.

Stankovič je v povezavi s tem napovedal nadaljnje ukrepe. "Zakon je jasen: ali odpravnina ali šest plač. Tukaj se postavljajo novi stroški. Menim, da bomo morali delničarji razmisliti morda tudi o korporativnih akcijah, ki bodo pripeljale do odgovornosti nadzornikov, ki so tak morebitni sporazum, če se izkaže za resničen, plačali."

In kaj še najbolj skrbi delničarje? Franca Bohneca obsežne naložbe, znašajo kar 211 milijonov, kar je polovica tržne vrednosti družbe. Kristjan Verbič je nezadovoljen s padanjem cene delnice Telekoma na borzi, medtem ko Petra Groznika tare veliko odstopanje poslovnih rezultatov od prvotnih načrtov, še poroča Radio Slovenija.

Imenovana nadzornik in nadzornica

Uprava in nadzorni svet sta poleg Igorja Rozmana med nadzorniki želela Andreja Vizjaka, ki pa je, kot se je seznanila skupščina, od kandidature odstopil. Slovenski državni holding (SDH) je v četrtek vložil nasprotni predlog in namesto Vizjaka za nadzornico predlagal članico uprave Deželne banke Slovenije Barbaro Cerovšek Zupančič. Delničarji so predlog podprli. Novima nadzornikoma štiriletni mandat začne teči zdaj, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Imenovanje dveh novih nadzornikov Telekoma Slovenije je bilo potrebno zaradi odstopov Ljubomirja Rajšića in nekdanje prve dame SDH-ja Lidije Glavina. Rajšiću je funkcija prenehala 18. junija, Glavina pa je nadzornica ostala do tokratne skupščine.

Podeljene nižje dividende

Skupščina je odločala tudi o uporabi bilančnega dobička za lani v vrednosti slabih 39 milijonov evrov. Podprla je predlog uprave in nadzornega sveta, po katerem bo dividenda 4,50 evra bruto, kar pomeni, da bo družba za izplačilo dividend namenila 29,3 milijona evrov, preostanek bilančnega dobička pa prenesla.

Delničarji – država ima v družbi neposredno 62,54-odstotni lastniški delež, SDH je lastnik 4,25-odstotnega deleža, Kad pa 5,59-odstotnega – bodo tako letos prejeli precej nižjo dividendo kot lani, ko je znašala kar 14,30 evra bruto. Pri tem velja spomniti, da je uprava, tedaj še z Rudolfom Skobetom na čelu, predlagala dividendo 6,30 evra, a je SDH uspel z nasprotnim predlogom, Telekom Slovenije pa je za izplačilo dividend lani namenil skoraj ves bilančni dobiček.

Dolgo pričakovana skupščina Telekoma

Mali delničarji so si sicer želeli višjih dividend. Društvo Mali delničarji Slovenije je tako vložilo nasprotni predlog, po katerem bi za izplačilo dividend namenilo nekoliko več, tako da bi ta znašala 5,50 evra bruto, te pa bi bile tudi izplačane prej. Predlog ni dobil dovolj podpore.

Skupščina se je seznanila tudi s poslovanjem in podelila razrešnico nadzornemu svetu in upravi, ki jo je lani še vodil Skobe. Ta je aprila letos sporazumno odšel z vrha Telekoma Slovenije, do nastopa mandata v torek imenovanega novega prvega moža Matjaža Merkana pa družbo vodi podpredsednik uprave Tomaž Seljak.

Sporna vprašanja ostajajo odprta

Ta je moral danes med drugim odgovarjati na vprašanje, ali drži, da so stroški arbitraže v povezavi z izplačilom polovičnega partnerja iz televizijske družbe Antenna TV SL, ki upravlja televizijo Planet TV – grške Antenna Group – močno presegli načrtovano. Kot je pojasnil, je bila ocenjena vrednost celotnega postopka – ta je znašala milijon evrov – že presežena, ne morejo pa oceniti, za koliko bo presežena v celotnem postopku.

Arbitraža v Švici med Telekomom in Antenna Groupom poteka, ker želi ta izstopiti iz lastništva družbe Antenna TV SL, a se strani nista mogli dogovoriti glede zneska, ki ga bo Telekom plačal Grkom. Švicarska odvetniška pisarna, ki bedi nad postopkom, naj bi po poročanju medijev angažirala več vidnejših slovenskih pravnih in finančnih strokovnjakov. S tem naj bi okvirne stroške arbitraže večkrat presegla.

Kako posluje Telekom Slovenije

Skupina Telekom Slovenije je leto 2018 sklenila s 33,3 milijona evrov čistega dobička, potem ko je ta leto prej dosegel devet milijonov evrov. Čisti prihodki so znašali 715,05 milijona evrov. V prvem letošnjem polletju je čisti dobiček na ravni skupine znašal 19,57 milijona evrov, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so prihodki od prodaje upadli za pet odstotkov, na 340,63 milijona evrov. Letos v Telekomu ugotavljajo nekoliko nižje prihodke na veleprodajnem trgu in nižje prihodke mobilnega blaga na končnem trgu.