Simon Tot se njabolj boji bank. Foto: BoBo
Simon Tot se njabolj boji bank. Foto: BoBo
Dodatna pojasnila Termoelektrarne Šoštanj glede vodenja projekta

Zgodba o gradnji šestega bloka Teša se nadaljuje. Vlada je po četrtkovi prekinjeni seji parlamentarnega odbora za finance, ko bi morali odločati o zakonu poroštva 440 milijonov evrov, zahtevala dodatne odgovore o financiranju 1,3 milijarde evrov vrednem projektu.
Tako so danes podrobnosti romale iz Šoštanja v Ljubljano, medtem pa ura tiktaka, saj bodo 31. julija, če ne bo poroštva države, banke umaknile kredite. V Tešu so vprašanja vlade prejeli že v petek: zakaj jim ni uspelo znižati cene projekta za okoli 100 milijonov evrov ter dokazila ali so resnično znižali provizijo Alstoma pri montaži?
V tabeli so prikazali gibanje cen od prve vrednosti projekta iz marca 2009 do danes in ponovno razložili, da so vendarle prihranili okoli 129 milijonov evrov. "Izvzeli smo tudi 13 milijonov od celotnega projekta, tako smo eliminirali provizijo in s tem omogočili domačim dobaviteljem, da bodo vključeni," je pojasni direktor termoelektrarne Simon Tot.
Teš upa na izredno sejo
Tudi s pristojnega ministrstva so potrdili, da so prejeli odgovore s Teša. "Odločitev bodo sprejeli poslanci, ker je to odgovorna odločitev, zato rabijo več podatkov," je bil na današnji novinarski konferenci kratek infrastrukturni minister Zvonko Černač.
A na ponedeljkovem dnevnem redu zasedanja DZ-ja zakona o poroštvu ni, zato v Šoštanju upajo na izredno sejo. "V tem trenutku se bojimo bolj reakcij bank kot samega Alstoma," je dejal Tot. Tako je bilo danes na gradbišču še vedno okoli 150 delavcev Alstoma, suspenz projekta je upočasnjen, so še povedali v Šoštanju.

Dodatna pojasnila Termoelektrarne Šoštanj glede vodenja projekta