Simon Tot je ob nastopu funkcije direktorja TEŠ-a zatrjeval, da je vodenje družbe prevzel, da bi projekt uspešno, pospešeno, transparentno, odgovorno in racionalno tekel dalje, a člani projektne skupine ugotavljajo, da dejstva kažejo prav nasprotno. Foto: MMC RTV SLO
Simon Tot je ob nastopu funkcije direktorja TEŠ-a zatrjeval, da je vodenje družbe prevzel, da bi projekt uspešno, pospešeno, transparentno, odgovorno in racionalno tekel dalje, a člani projektne skupine ugotavljajo, da dejstva kažejo prav nasprotno. Foto: MMC RTV SLO
Simon Tiot
Totu projektanti med drugim očitajo tudi, da TEŠ vodi honorarno, še vedno pa je zaposlen v HSE-ju. Foto: MMC RTV SLO
Tot o odstopu projektne skupine TEŠ 6
Odstop projektne skupine TEŠ 6

Na novinarski konferenci, ki je potekala na čelu HSE-ja, saj je bil danes uradno še na dopustu, je Simon Tot pojasnil, da je za novico izvedel iz medijev. Dodal je, da ga je odstop presenetil, kot ga je presenetilo tudi to, da je zadeva postala javna, saj naj bi bila to interna zadeva.
Odstopil le del skupine
Pojasnil je, da je odstopilo le nekaj članov, ne celotna skupina. V njej so večinoma zaposleni iz TEŠ-a, ki del svojega časa namenijo tudi projektni skupini. Poleg tega so v skupini tudi ljudje, ki so v njej zaposleni za obdobje od dveh do treh let in se posvečajo izključno projektu. Skupina je bila ustvarjena za to, da bi lahko parirala ekipi iz Alstoma.
Koliko ljudi bo zdaj v skupini za vodenje projekta, Tot ni znal povedati, vendar bo v prihodnje ta skupina razširjena na vsaj 40 oziroma 50 članov, ker je skupina po njegovem mnenju v tem trenutku podhranjena. Dodal je, da spremembe v skupini ne bodo vplivale na potek projekta.
"Tu je po mojem mnenju tudi nastal kratek stik, ko sem povedal, da bomo širili ekipo," je dejal. Na vprašanje, ali člane, ki so odstopili, čakajo tudi kakšne sankcije, je odgovoril, da mora sicer najprej pogledati dopis, a da neke sankcije zagotovo bodo. "Omenjeno je bilo celo, da sem poneverjal dokumente. Če so se pod to podpisali, potem bom z ovadbami tudi ustrezno odreagiral," je napovedal. Vsi očitki so po njegovem mnenju izviti iz trte.
"Posegel sem le v pogajanja glede zavarovanja"
Tot je zavrnil tudi očitke o podeljevanju nalog nepooblaščenim osebam, češ da je osebno posegel le v pogajanja glede zavarovanja. "Rotnik je namreč v zadnjem stadiju pogajanj vključil posrednika med Alstomom in zavarovalnico, s katerim sem prekinil sporazum. S tem smo prihranili od 10 do 20 odstotkov vrednosti projekta zavarovanja. Menim, da je bila to dobra poteza," je poudaril.
Povedal je, da bodo naročili tudi študije o možnosti revitalizacije blokov štiri in pet ter naredili pregled dozdajšnjih odločitev, zaradi česar so se po Totovem mnenju tudi začeli pritiski.
Ne morejo več tako naprej
V odstopni izjavi, ki so jo poslali predsedniku uprave TEŠ-a Simonu Totu, so zapisali, da zaradi ravnanj vodstva Termoelektrarne Šoštanj odovornosti za nadaljnjo usodo TEŠ-a 6 ne sprejemajo več. Tot je ob nastopu funkcije direktorja TEŠ-a zatrjeval, da je vodenje družbe prevzel, da bi projekt uspešno, pospešeno, transparentno, odgovorno in racionalno tekel dalje, a člani projektne skupine ugotavljajo, da dejstva kažejo prav nasprotno.

V zadnjih dneh so namreč ugotovili, da kot odgovorni za projekt TEŠ 6 niso več neposredno in strokovno vpeti v njegovo izvajanje, njihove naloge pa se prenašajo na nepooblaščene osebe, ki doslej v projektu niso sodelovale in za takšno delo nimajo primernih strokovnih referenc. "Nismo pripravljeni sprejeti odgovornosti za posledice, povezane z nadaljevanjem, ali kot smo se bolj prepričani, z načrtovano ustavitvijo projekta."

Bojijo se, da se odloča brez potrebnega znanja in podatkov
V projektni skupini so ogorčeni nad samovoljnim nastopom predsednika aktivnega odbora za nadzor investicije Deana Besednjaka, saj "je na račun projekta izrekel kopico netočnosti in prispeva k nadaljnjemu zavajanju slovenske javnosti". Nedopustno se jim zdi, da projektna skupina ni bila seznanjena in da ne sodeluje pri direktorjevih dogovarjanjih pri ministrici za gospodarstvo Darji Radić. Ob tem so izrazili bojazen, da se odločajo brez potrebnega strokovnega znanja in brez vseh potrebnih podatkov.

Pri sklepanju zavarovanj projekta se je direktor TEŠ-a nestrokovno vpletal z diktatom in brez argumentov vplival na pogajanja, trdijo v projektni skupini. Prvi teden v januarju so bila predvidena usklajevanja z Evropsko banko za obnovo in razvoj o razpisni dokumentaciji za gradbena dela, a ključni ljudje projektne skupine pri pogovorih po nalogu direktorja ne smejo sodelovati, še trdijo člani projektne skupine.

Projektanti so nepreklicno odstopili
Poleg tega se projektanti ne strinjajo s tem, da je Tot še vedno v delovnem razmerju s Holdingom Slovenskih elektrarn, odločanje o največji investiciji v Sloveniji pa opravlja honorarno, "kot svojo postransko dejavnost".

Ker v razmerah "nezaupanja, kaosa in zavajanja" ne morejo več opravljati naloge, ki so jo "vestno in strokovno izvajali vse od leta 2003", so podali nepreklicni odstop. Ob tem pa se sprašujejo, kdo zdaj vodi in prevzema odgovornost za nadaljnjo usodo in posledice TEŠ-a 6, "projekta, ki bo zagotavljal tretjino električne energije, potrebne za slovensko gospodarstvo in ostale porabnike".

Radićeva: Treba je imenovati novo projektno skupino
Na odstop se je že odzvala tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Dejala je, da odstop projektne skupine ne sme vplivati na izvedbo projekta in po njenem mnenju tudi ne bo. "Naloga in odgovornost direktorja TEŠ-a je, da v najkrajšem možnem času imenuje novo projektno skupino, sestavljeno iz članov, ki imajo zadostne strokovne kompetence za vodenje tako zahtevnih projektov in ki bodo seveda pripravljeni vestno in odgovorno sodelovati pri izvedbi projekta," je še dodala.

Ob tem je spomnila še na to, da so na ministrstvu zaradi nejasnosti in sumov nevestnega delovanja, ki projekt šestega bloka obdajajo že nekaj časa, naročili vodstvu HSE-ja kot lastniku in vodstvu TEŠ-a, naj v najkrajšem mogočem času pridobijo neodvisne strokovne študije, na podlagi katerih bodo lahko sprejeli optimalne rešitve o smeri nadaljevanja izvedbe TEŠ-a 6.

Tot o odstopu projektne skupine TEŠ 6
Odstop projektne skupine TEŠ 6