Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja v Ljubljani znaša  2130 evrov, kar je 120 evrov ali okoli 6-odstotkov več kot lani. Foto: BoBo
Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja v Ljubljani znaša 2130 evrov, kar je 120 evrov ali okoli 6-odstotkov več kot lani. Foto: BoBo
Nepremičninski trg spet živahen, najemnih stanovanj iz leta v leto manj

Letos so v primerjavi s prvo polovico lanskega leta prodali 18 odstotkov več stanovanj in 15 odstotkov več hiš, cene pa se dvigajo počasneje kot drugod po Evropi. Trg je najživahnejši v Ljubljani in na Obali, kar se kaže tudi v rasti cen. Kot pravi Aleš Prelovšek z GURS-a, na območjih Maribora, Novega mesta in Murske Sobote in drugih manjših mest še vedno opažajo stagnacijo cen stanovanj. Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja v Ljubljani je 2130 evrov, kar je 120 evrov ali okoli 6 odstotkov več kot lani. V Mariboru stane kvadratni meter v povprečju 1050 evrov, kar je skoraj enako kot lani, povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Sloveniji pa je 1490 evrov ali 50 evrov več kot lani. In kako je z novogradnjami? Letos gradijo precej več stanovanjskih nepremičnin kot v preteklosti, a to za slovensko gradbeništvo še ne pomeni rešitve. Gradnja stanovanj je zgolj desetina vseh gradbenih poslov, pred krizo pa je bil ta delež 17-odstoten.

Slaba banka vse večji igralec na stanovanjskem trgu
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ima v lasti 284 nepremičnin v skupni vrednosti 200 milijonov evrov. Od tega je vrednost stanovanjskih nepremičnin — teh je 21 — 75 milijonov evrov. Za dobro milijardo evrov nepremičnin pa ima slaba banka »ujetih« še v postopkih stečajev in prestrukturiranja podjetij. Letos na trg končno prihajajo stanovanja iz nasedlih nepremičninskih projektov — po dolgotrajnih zapletih DUTB prodaja prvih 56 stanovanj v ljubljanskih Celovških dvorih in vseh 154 stanovanj v koprskem Nokturnu. Zanimanje za nakup je veliko, pravi izvršni direktor DUTB-ja Janez Škrubej, pri soseski Nokturno so našteli čez 600 ogledov stanovanj, pri Celovških dvorih še 2-krat več ter 160 tisoč klikov na svoji prodajni strani na spletu. Izklicne cene stanovanj v Nokturnu se gibljejo od 115.300 do 257.000 evrov, v Celovških dvorih pa od 60.700 do 238.400 evrov. Če bo za eno stanovanje več ponudb, bodo izbrali tistega, ki je ponudil najvišjo ceno, neprodana stanovanja pa bodo pozneje prednostno ponudili tistim, ki v tem postopku niso bili uspešni.

DUTB je za dva večja nasedla nepremičninska projekta že našel kupce. Stanovanjsko sosesko v Mengšu je kupila kamniška družba Apolonij, izklicna cena je bila 6 milijonov evrov, pogodbena je poslovna skrivnost. Novi lastnik naj bi 80 stanovanj za trg uredil do sredine prihodnjega leta.

Soseska Kostanjevi cvetovi v Dolu pri Ljubljani je pristala v rokah družbe Prva hiša. Kot pravi njen direktor in največji lastnik Frano Toš, je nasedli stanovanjski kompleks, ki je po stečaju podjetja Gramiz pristal na DUTB-ju, zanje dobra poslovna priložnost, saj je čas za prodajo stanovanj veliko ugodnejši kot pred leti. V osmih nedokončanih blokih bo na prodaj 82 stanovanj, prvih 50 bo na trgu prihodnje poletje, preostala pa do konca leta 2017. Izklicna cena za Kostanjeve cvetove je bila okoli 3 milijone evrov, koliko je družba dejansko odštela za sosesko, pa Toš in DUTB ne razkrivata.

Andreja Lešnik in Janja Koren, Točka preloma

Nepremičninski trg spet živahen, najemnih stanovanj iz leta v leto manj