Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mercator bo v nedeljo odprl vsaj hipermarkete in supermarkete ter trgovine v turističnih krajih, odprte bodo tudi trgovine M-tehnike, ki so v istih trgovskih središčih kot Mercatorjeve trgovine.

"Za naslednje obdobje pa bomo pripravili seznam vseh v nedeljo odprtih trgovin in urnik obratovalnega časa, ki ga že zdaj prilagajamo glede na potrebe kupcev," so povedali v največjem slovenskem trgovcu.

V Tušu bodo večino poslovalnic odprli že to nedeljo. Trgovine bodo ob nedeljah odprte po takšnem delovnem času, kakršen je veljal pred razglasitvijo epidemije novega koronavirusa.

Sparove trgovine bodo to nedeljo še ostale zaprte, od 2. avgusta pa bodo spet obratovale po delovnem času, kakršen je veljal pred razglasitvijo epidemije.

Hofer bo svoje trgovine odprl že to nedeljo. Delovni čas bo enak kot pred epidemijo, in sicer bodo njihove trgovine ob nedeljah odprte med 8. in 15. uro.

Lidlove prodajalne bodo to nedeljo ostale zaprte. "O nadaljnjih korakih se bomo zaradi zagotavljanja konkurenčnosti ter stabilnosti podjetja in ohranitve delovnih mest odločali glede na odziv konkurence," so zapisali v podjetju.

Nož v hrbet delavskemu razredu

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije menijo, da je podobno kot pri noveli zakona o trgovini prevladal "kapital, delno pa najbrž tudi pritiski nekaterih trgovinskih podjetji, ki grozijo, da bodo tožila vlado za odškodnino".

"Ob tem pozabljajo, da je vlada v času pandemije z denarnimi sredstvi pošteno pomagala tem podjetjem. Tudi Trgovinska zbornica Slovenije je vložila ustavno presojo tega odloka, tako da je bila vlada praktično primorana k sprostitvi ukrepov," meni generalni sekretar sindikata Ladi Rožič.

"Prodajalke in prodajalci so zelo razočarani ali – bolje rečeno jezni – nad to odločitvijo, saj so glede na javnomnenjske ankete, tako zaposlenih kot potrošnikov, pričakovali zaprtje trgovin ob nedeljah. Številni se danes obračajo na naš sindikat z vprašanji, kaj bomo storili, vendar smo tudi mi v tem trenutku primorani počakati na september. Do takrat je naš cilj še naprej širiti glas delavskega razreda, ki ne sme ostati neslišan," je dodal Rožič.

Po njegovih besedah so trgovke in trgovci že večkrat jasno izrazili svojo voljo, javnost pa jih ob tem podpira. "Prezrtje vzklikov na pomoč s strani malega človeka iz delavskih vrst je očitno zahvala, ki jo bodo delavke in delavci v trgovinah prejeli za pomembno vlogo ohranjanja nemotenega oskrbovanja celotnega slovenskega prebivalstva v času krize," je dejal.

Dodal je, da je najprej politika spregledala referendum iz leta 2003, nato je trgovkam in trgovcem znova obrnila hrbet z izmikanjem odgovornosti pri sprejemanju trenutnega predloga novele. "Včerajšnji umik odloka in ponovno odprtje trgovin ob nedeljah je ponoven nož v hrbet delavskemu razredu. Kljub temu se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ne bomo umaknili in boj bomo nadaljevali do konca. Danes se borimo za nedelje, jutri se bomo za plače, ki bodo omogočale spoštljivo življenje," je napovedal.