Trgovinska zbornica odločno proti zapiranju ob nedeljah

Že v letih 2006 in 2007 je sodišče odločalo o zaprtju trgovin. "In to ne le zaradi svobodne gospodarske pobude, ampak tudi ker ‒ kot je takrat ugotovilo ustavno sodišče ‒ so vse arbitrarno določene izjeme neutemeljene," je opozorila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije.

S sprejetjem zakona, ki je na predlog Levice trenutno v parlamentu, bo po besedah predsednice zbornice škoda že storjena. Ustavna presoja bo šele čez leto ali dve, ta čas pa bodo delavci že izgubili delo in kupna moč se bo že odlila v tujino, pravi.

Sindikati niso za predlagani dogovor

Zato so sindikatom v petek poslali predlog dogovora, s sprejetjem katerega bi lahko ustavili sprejemanje zakona v DZ-ju. Kaj predlagajo, Mariča Lah ni želela razkriti. Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič je povedal, da o odgovoru še razpravljajo, a da zanje ni sprejemljiv. Med drugim naj bi bilo predlagano, da se dogovarjanje glede obratovalnega časa ob nedeljah prekine za šest mesecev, ko bi bili že znani učinki krize.

Sindikalist Rožič je kritičen do navedb zbornice o padcu prometa, saj da navajajo znižanje prometa v trgovini z avtomobili in avtomobilskimi deli, medtem ko trgovina z živili po njegovih besedah dosega rast prometa. Foto: BoBo
Sindikalist Rožič je kritičen do navedb zbornice o padcu prometa, saj da navajajo znižanje prometa v trgovini z avtomobili in avtomobilskimi deli, medtem ko trgovina z živili po njegovih besedah dosega rast prometa. Foto: BoBo

Nakupi se ne prerazporedijo

V zbornici trdijo, da bodo prihodki v trgovini na drobno letos padli za 10 odstotkov, zato bi lahko delo izgubilo 12.000 zaposlenih. Lahova je zavrnila navedbe sindikata, da je v panogi 7000 zaposlenih premalo, in dejala, da je na zavodu za zaposlovanje trenutno 3000 brezposelnih trgovcev. "Ukrepi države so bili pravi ... in so rodili določene sadove, vendar ne povsod," je dejala.

Tudi direktor skupine Tuš Andraž Tuš poudarja, da se nakupi ne prerazporedijo na druge dni v tednu. Denar gre verjetno v tujino, Italijo, Hrvaško, Madžarsko, kjer nimajo omejitev, del pa tudi na bencinske servise. Dejal je, da bo v živilskih trgovinah prišlo do dodatno zavržene hrane, in sicer po njegovih besedah za 80 velikih tovornjakov letno.

Direktorica družbe Magistrat International Helena Draškovič je poudarila, da si je marsikdo lahko čas za nakupovanje oblačil vzel ob nedeljah. Če bodo ob nedeljah trgovine zaprte, bodo kupci odšli drugam, študentje, ki "so radi delali ob nedeljah", pa bodo izgubili delo.

Dvomijo, da so se ljudje navadili na nedeljsko zaprtje

Nedeljsko zaprtje zaradi epidemije je bilo po besedah lastnika družinskega podjetja VBM Korenček Marijana Volavška šok tako zanje kot za kupce, saj so dežurna prodajalna v svojem kraju. Ob padcu prometa imajo težave z likvidnostjo in presežek delavcev ‒ trenutno je presežnih 10 odstotkov zaposlenih.

Tudi direktor kmetijske zadruge Agraria Robert Fakin meni, da z zakonom ne bomo spremenili potrošniških navad. Zaprtje prodajaln ob nedeljah je po njegovih besedah precejšen udarec za kmete, ki 90 odstotkov pridelave prodajo zadrugi.

Da so se ljudje navadili na to, da so trgovine ob nedeljah zaprte, dvomi direktor slovenske podružnice Bauhausa Samo Kupljen. Ljudje želijo po njegovih besedah imeti možnost tudi ob nedeljah nabaviti morebitni manjkajoči material pri hišnih delih.