Državi sta se dve leti zapletali v trgovinske spore. Foto: Reuters
Državi sta se dve leti zapletali v trgovinske spore. Foto: Reuters

Ameriška vlada je pred pričakovanim podpisom umaknila opredelitev Kitajske kot manipulatorke valute. Washington je namreč Peking pred petimi meseci, na vrhuncu trgovinske vojne, obtožil, da znižuje tečaj svoje valute za pomoč izvoznikom.

Kitajska vlada je odločitev ZDA sprejela z odobravanjem. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je dejal, da je tečaj juana postavljen na ekonomskih temeljih in da Kitajska, kot je že večkrat poudarila, ne devalvira svoje valute, da bi pridobila gospodarsko prednost, niti ne uporablja menjalnega tečaja kot sredstva v trgovinskih sporih.

Kitajska bo zdaj skupaj z devetimi državami na posebnem seznamu držav, ki jih bodo posebej pozorno spremljali glede valute. Na seznamu so tudi Nemčija, Irska, Italija, Japonska, Južna Koreja, Malezija, Singapur, Švica in Vietnam.

"Kitajska je sprejela zaveze proti kompetitivni devalvaciji valute, ki jih je mogoče uveljavljati," je dejal ameriški minister za finance Steven Mnuchin.

Ameriško ministrstvo za finance dvakrat letno poroča kongresu o državah, ki manipulirajo s svojo valuto, da pridobijo tekmovalne prednosti pred ameriškimi podjetji. Razglasitev Kitajske za manipulatorko je bila lani avgusta presenetljiva, saj je ministrstvo za finance maja lani poročalo, da ni tako. Opredelitev je bila simbolične narave, saj obvezuje vlado, da začne pogajanja o tem vprašanju. Če ta ne bi bila uspešna, se lahko uvedejo sankcije, kot so višje carine na kitajski uvoz, kar je Trump počel že veliko prej.

Podpis uvodnega trgovinskega sporazuma po dveh letih sankcij in nasprotnih ukrepov je predviden v sredo. Foto: Reuters
Podpis uvodnega trgovinskega sporazuma po dveh letih sankcij in nasprotnih ukrepov je predviden v sredo. Foto: Reuters

Medsebojno uvajanje carin

Trump naj bi v sredo podpisal prvo fazo trgovinskega sporazuma, ki prinaša vsaj premor za trgovinske prepire med državama, ki jih je Trump sprožil pred več kot dvema letoma z uvajanjem carin. Strokovnjaki so se bali, da bo to sprožilo recesijo, vendar je bila najodmevnejša posledica velika rast newyorških borznih indeksov po vsaki novici, ki je vlivala optimizem, da se bo trgovinski spor v kratkem končal.

Upad trgovine znižal kitajsko gospodarsko rast

Trgovina med državama je sicer lani upadla za 541,2 milijarde dolarjev glede na leto predtem. Kitajski izvoz v ZDA se je znižal za 12,5 odstotka, uvoz iz ZDA pa za 20,9 odstotka. Kitajski izvoz v ZDA je dosegel 418,5 milijarde dolarjev, uvoz iz ZDA pa 122,7 milijarde dolarjev. Presežek Kitajske v trgovini z ZDA je znašal 295,8 milijarde dolarjev, kar je 8,5 odstotka manj kot predlani, ko je dosegel rekordnih 323,3 milijarde dolarjev.

Celoten kitajski uvoz, gledano v dolarjih, je lani upadel za 0,5 odstotka, potem ko se je leto prej povečal za 9,9 odstotka. Izvoz se je znižal za 2,8 odstotka, medtem ko je predlani imel 15,8-odstotno rast. Lanski upad zunanje trgovine je vplival na kitajsko gospodarsko rast, ki je bila v tretjem četrtletju šest odstotkov, kar je najmanj v več kot 27 letih.