Prodaja Mercatorja je poleg prodaje naložb v Delu in Fructalu del načrtov za zmanjšanje dolga Laščanov. Foto: MMC RTV SLO
Prodaja Mercatorja je poleg prodaje naložb v Delu in Fructalu del načrtov za zmanjšanje dolga Laščanov. Foto: MMC RTV SLO
Kaj in koliko ponujajo za Mercator?

Agrokor naj bi ponudbi priložil tudi zaveze glede politike do dobaviteljev in zaposlovanja, ponujena cena pa ni znana. Neuradno naj bi ponudil med 195 in 230 evri za delnico, medtem ko je naložbeni sklad Midi Europa Partners že lani za delnico ponujal 170 evrov. Koliko je ponudil Warburg Pincus ni znano. Uprava in nadzorni svet pivovarne bosta o nadaljevanju prodaje odločala po podrobnejšem pregledu ponudb.

Poziv za javno zbiranje ponudb za odkup 878.840 delnic družbe Mercator so lastnice Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska objavile v začetku februarja. Prodaja je del načrta zmanjšanja dolga Laščanov, kar naj bi dosegli s prodajo naložb v Mercatorju, Fructalu in Delu. V skladu z načrtom naj bi dolg po odprodaji omenjenih naložb znašal še 160 milijonov evrov.

Ponudniki so morali oddati ponudbo za odkup najmanj 188.268 delnic in pri tem zagotoviti bančno garancijo, veljavno do konca aprila.

Mercator (za zdaj) ne bo kupoval Agrokorjevega Konzuma
Na potrditev Agrokorjeve oddaje ponudbe za nakup dela Mercatorja so se odzvali tudi v največjem slovenskem trgovcu, kjer pravijo, da zaradi omenjene odločitve ne vidijo podlag za začetek pogovorov o strateški pobudi za preučitev možnosti odkupa Konzuma, hčerinske družbe Agrokorja.

Agrokorjeva ponudba za nakup 23,24-odstotnega deleža Mercatorja je v nasprotju z izhodišči družbe, kar pomeni, da je Agrokor onemogočil podlage za začetek pogovorov v skladu z Mercatorjevo pobudo.

Kaj in koliko ponujajo za Mercator?