Čisti poslovni izid za zavarolanico je znašal 27,5 milijona evrov pred obdavčitvijo, za skupino pa 18,1 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Čisti poslovni izid za zavarolanico je znašal 27,5 milijona evrov pred obdavčitvijo, za skupino pa 18,1 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Razloga za njižji dobiček (Zavarovalnica Triglav je zaznamovala 21,7 milijona evrov čistega dobička, Skupina Triglav pa 12 milijonov evrov) sta predvsem gospodarska in finančna kriza ter neugodne vremenske razmere. Gospodarska kriza je vplivala na zmanjšanje povpraševanja po zavarovalnih ponudbah skupine Triglav, predvsem po ponudbah z naložbenim tveganjem ter kreditnih zavarovanjih. Zmanjšalo se je tudi povpraševanje po transportnih zavarovanjih.

Zavarovalnica Triglav in Skupina Triglav sta tako zaradi razmer na trgu izvedli slabitev naložb v višini 3,3 milijona evrov, zato se je znižal tudi kapital zavarovalnice. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je Zavarovalnica Triglav obračunala 421,8 milijona evrov zavarovalne premije oziroma dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prav tako za dva odstotka je obračunene premije povečala tudi skupina, in znašale so 566,7 milijona evrov. Čisti odhodki za škodo pa so znašali 208,5 milijona evrov za zavarovalnico in 310 milijonov evrov za skupino.

Čiste odhodke zavarovalnice je za 25 milijonov povečala ujma, ki je Slovenijo prizadela 25. maja in 16. junija. Sicer pa je zavarovalnici uspelo v celotni vrniti posojilo v višini 60 milijonov evrov, ki ga je lani septembra najela za uravnavanje pokritosti rezervacij z naložbami.