Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po poročanju POP TV-ja naj bi bili predlogi na sodišče podani, potem ko skupščina družbe Gen-I 17. novembra znova ni bila uspešna pri imenovanju nove uprave družbe, predsedniku uprave Robertu Golobu pa je tisti dan potekel mandat.

Skupščina Gen-I, katere polovična družbenika sta družbi Gen Energija in Gen-EL, odloča s soglasjem. Gen Energija se ni strinjala, da bi upravo Gen-I še naprej vodil Golob, Gen-EL pa ni soglašal, da bi upravo Gen-I vodil Martin Novšak, kar so predlagali nadzorniki Gen Energije.

Golob je v izjavi medijem po zadnji skupščini povedal, da bodo "verjetno na sodišče podali predlog za kontinuiteto", da pa se bodo družbeniki do odločitve sodišča še poskušali dogovoriti o novi upravi.

Konflikt interesov Cvetka Sršena?

POP TV je tudi poročal, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) na podlagi medijskih objav o kadrovskih menjavah v energetiki sama uvedla tri postopke, tudi v povezavi z neimenovanjem predsednika uprave družbe Gen-I, prejela pa je tudi prijavo, ki se nanaša na morebiten konflikt interesov predsednika nadzornega sveta Gen Energije Cvetka Sršena, ki je hkrati predsednik uprave Telekoma Slovenije, ki je pri prodaji elektrike neposreden konkurent Gen-I-ja.

Vodja službe za nadzor pri KPK-ju Katja Mihelič Sušnik je za POP TV povedala, da so trenutno vsi postopki v predhodnem preizkusu, kar pomeni, da KPK še pridobiva podatke in dokumentacijo v povezavi s sumi kršitev, ki so jih zaznali.

POP TV je navedel mnenja neimenovanih strokovnjakov, da bi se moral Sršen pri točkah, ki se neposredno nanašajo na Gen-I, vsaj izločiti in da je še bolj kot pri glasovanju o upravi to pomembno pri obravnavi poslovnega načrta ali dolgoletne strategije, kjer da Sršen gradiva ne bi smel niti videti, saj bi tako lahko prišel do poslovno občutljivih informacij.

Ne samo, da se Sršen na zadnjih dveh sejah nadzornikov Gen Energije ni izločil, ampak je v nekaj glasovanjih, kjer je bil izid neodločen, njegov glas, ki se kot predsednikov šteje dvojno, na koncu celo pretehtal, je poročal POP TV in dodal, da to zdaj proučuje tudi Slovenski državni holding (SDH), ki da bo glede na ugotovitve po potrebi ustrezno ukrepal.

Cvetko Sršen je sicer predsednik posavske regijske koordinacije SDS-a in od letos septembra tudi evidentirani kandidat SDS-a za poslanca DZ-ja.