Trump kljub vsemu meni, da bosta tako Kitajska kot Mehika popustili pri ameriških zahtevah. Foto: EPA
Trump kljub vsemu meni, da bosta tako Kitajska kot Mehika popustili pri ameriških zahtevah. Foto: EPA

Ob tem je sicer dejal, da meni, da si tako Kitajska kot Mehika želita skleniti dogovor pri svojih trgovinskih sporih z ZDA.

"Veliko zanimivih stvari se dogaja z našimi pogovori s Kitajsko. Bomo videli, kaj se bo zgodilo ... Lahko bi carine dvignil za še najmanj 300 milijard dolarjev, in to bom storil ob pravem času," je povedal Trump novinarjem. "Ampak mislim, da si Kitajska želi skleniti dogovor, in mislim, da si Mehika nadvse želi skleniti dogovor."

Kitajska je na carine odgovorila z zvišanjem carin za ameriške izdelke. Foto: EPA
Kitajska je na carine odgovorila z zvišanjem carin za ameriške izdelke. Foto: EPA

Predstavniki ameriške vlade na čelu s podpredsednikom Mikom Penceom in mehiške vlade pod vodstvom zunanjega ministra Marcela Ebrarda sicer še niso dosegli dogovora o migracijah, s katerim bi se izognili uvedbi carin, s katerimi grozi Trump.

Ebrard je izrazil optimizem, ker naj bi bil sestanek v Beli hiši dober, obe strani pa sta podali svoja stališča. Mehičani so pojasnili, kaj delajo za zmanjšanje pritiska prebežnikov iz Srednje Amerike na mejo z ZDA, Američani so poudarili, da je treba storiti več.

Trump je med obiskom na Irskem tvitnil, da je bil dosežen napredek, vendar še zdaleč ne zadosten. Vztrajal je, da bo v ponedeljek uvedel petodstotne carine na uvoz iz Mehike in jih stopnjeval do 25 odstotkov. "Višje bodo carine, več ameriških podjetij se bo preselilo iz Mehike nazaj v ZDA," je tvitnil.

Pogoj Mehiki: Ustavite migrante na meji

ZDA so Mehiki postavile tri pogoje, da bi se izognila carinam. Ustaviti mora prebežnike na meji z Mehiko in Gvatemalo, uničiti kriminalne tolpe, ki bogatijo s tihotapljenjem prebežnikov čez mejo, in zadržati iskalce azila v ZDA na mehiški strani meje.

Carine na uvoz iz Mehike bi pomenile višje cene mehiškega uvoza, kar bi prizadelo tudi ameriške kupce. Foto: AP
Carine na uvoz iz Mehike bi pomenile višje cene mehiškega uvoza, kar bi prizadelo tudi ameriške kupce. Foto: AP

Trumpova grožnja s carinami je povzročila razkol v republikanski stranki. Republikanski člani kongresa se skoraj brez izjeme bojijo Trumpa, ki lahko svoje fanatične podpornike prepriča, naj jim odvzamejo podporo, po drugi strani pa lahko carine povzročijo gospodarsko krizo.

"Trump blefira in ne bo uresničil grožnje. Ko si bo premislil, naj raje razmisli o pravi rešitvi, ne nekih lažnih rešitvah, ki jih bo razglasil, potem pa ne bo nič storil," pa je dejal vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer. Ameriški mediji poročajo, da Trumpa očitki o blefiranju zelo jezijo in v Beli hiši se bojijo, da bo uvedel carine že zaradi tega.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je dejala, da gre pri vsem skupaj le za odvračanje pozornosti od preiskovalnega poročila Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v volitve 2016 na Trumpovi strani. Dodala je, da Trump pogosto grozi, potem pa se umakne.