Na Banki Slovenije zavračajo očitke Društva za pravno državo, da kot regulator bančnega trga ne opravljajo svoje naloge. Foto: MMC RTV SLO
Na Banki Slovenije zavračajo očitke Društva za pravno državo, da kot regulator bančnega trga ne opravljajo svoje naloge. Foto: MMC RTV SLO

Vse štiri banke so na isti dan in v enakem znesku uvedle provizijo za dvig gotovine na bankomatih drugih bank, ugotavljajo v Banki Slovenija. Znesek provizij, ki so jih zaračunale, znaša 2,703 miljona evrov, dodatnih 1,219 milijona evrov pa je zamudnih obresti. Povprečen znesek vračila znaša 5,28 evra.

Vračilo bo prejelo 728.512 ljudi, ki so bili v času nezakonitega zaračunavanja provizij stranke katere od štirih bank in so v tem času skupaj opravili 8.258.552 transakcij, navajajo v Banki Slovenija.

"Banka Slovenije ne opravlja svojega dela"
Slovenska centralna banka je podatke sicer razkrila na zahtevo Društva za pravno državo, ki je zahtevalo ureditev razmer, nastalih zaradi bančnega kartela. Hkrati je društvo banki očitalo, da kot regulator bančnega trga ne opravlja svoje naloge. Banka očitke zavrača, saj naj bi že vrsto let sodelovali tako z uradom za varstvo konkurence kot z Zvezo potrošnikov Slovenije v interesu zaščite komitentov.

"Vendar v tem primeru govorimo o kršitvi pravil konkurence. Izključno pristojnost za nadzor, sankcioniranje in izvrševanje pravil konkurence ima Urad za varstvo konkurence, in ne Banka Slovenije," so poudarili in dodali, da soglašajo s tem, da je treba vsakršno nelojalno konkurenco nemudoma sankcionirati in povrniti škodo vsem, ki so pri tem oškodovani.

NLB, NKBM, Abanka vipa in Banka Celje so 20. februarja 2006 uvedli nadomestilo za dvig gotovine na bankomatih drugih bank v znesku 80 takratnih slovenskih tolarjev oziroma 33 centov. Leto dni pozneje je Urad za varstvo konkurence presodil, da so banke ravnale usklajeno, zato so sklepi o proviziji prepovedani in nični. Odločba urada je po sodbi Vrhovnega sodišča RS-a letos postala pravnomočna.