Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi pandemije so vse velike turistične agencije za leto 2020 odpovedale vse turistične ture po Sloveniji, kar je hud udarec za turistične vodnike, pojasni vodnica Mojca Pačnik, članica Združenja turističnih vodnikov Slovenije.

Sama pozna veliko turističnih vodnikov, ki razmišljajo, da bi se kljub odličnemu opravljanju svojega dela preusmerili v drug poklic ali dejavnost, iščejo namreč druge možne rešitve.

"Večina nas je ostala popolnoma brez kakršnega koli dela. Nekatere ture so celo prestavili na leto 2022. Situacija je kritična, veliko kolegov je porabilo svoje prihranke iz prejšnje poletne sezone," pojasnjuje Pačnikova.

Gregor Zupan, prav tako član združenja turističnih vodnikov, pa opozarja, da bodo brez dela ostali mnogi visoko izobraženi in usposobljeni turistični delavci.

"Gre za šolane in iznajdljive ljudi, ki so vajeni stika z domačini in tujci, so vajeni imeti informacije in iskati rešitve. Ne bojim se, da bi vsi ti ostali na cesti in lačni. Bolj me skrbi, da se dogaja negativna selekcija. Najsposobnejši in najprodornejši se lotijo drugega dela, ostali bodo ostanki," meni Zupan.

Kljub bonom čaka turizem veliko izzivov za reševanje nastale krize. Po besedah sogovorcev lahko k temu veliko pripomorejo izkušeni in sposobni turistični delavci, med katerimi so tudi številni vodniki, ki so zdaj brez dela. V turizmu bi jih morali čim več zadržati, saj zanašanje zgolj na socialno pomoč ni rešitev.