Postojnsko jamo je lani obiskalo slabega pol milijona ljudi. Foto: NN
Postojnsko jamo je lani obiskalo slabega pol milijona ljudi. Foto: NN

Lastnik podjetja Turizem Kras, Istrabenz Turizem, bo po Berčonovih besedah te zaveze tudi vključil v kupoprodajno pogodbo. Kot pravi, je težnja konsolidirati lastništvo nepremičnin v okolici Postojnske jame, za kar so se v družbi že trudili.

S temi besedami se je Berčon odzval na poslansko vprašanje SDS-ovega poslanca Zvonka Černača vladi, ki se zavzema za to, da se koncesijska uredba spremeni tako, da je v primeru prodaje družbe, ki je koncesijo pridobila, za njen prenos na novega kupca potrebno soglasje vlade in lokalne skupnosti, oziroma tako, da koncesija Postojnske jame ni predmet prodaje. Vladi je namreč očital, da jim je vseeno, komu bo družba prodana, tudi če bi to bili "luksembruški ali tajvanski poštni nabiralniki". Dodal je še, da lastniki prodajajo družbo, katere največja vrednost je ravno koncesija.

POSLOVNI REZULTATI 2009: NIŽJI DOBIČEK
Družba je imela 10,4 milijona evrov prihodka, kar je 10 odstotkov manj kot v prejšnjih dveh letih. Čisti dobiček je lani znašal nekaj manj kot 579.000 evrov. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo se je z nekaj več kot dveh milijonov evrov v prejšnjih dveh letih lani znižal na 1,4 milijona evrov. Družba letos načrtuje okoli 10,5 milijona poslovnih prihodkov.

"Vsaka vlada uredbo lahko spremeni"
Berčon pravi, da se lahko "v pravice, ki jih pridobi pravni ali fizični subjekt, posega, a ima ta subjekt pravico do nadomestil". Poudaril je, da koncesijska pogodba govori le o neizpolnjevanju vsebinskega dela, soglasje pa, da so dolžni pridobiti tudi v primeru statusnih sprememb, vendar so ustrezne službe zagotovile, da sprememba lastništva ne šteje za statusno. Dodal je, da lahko sicer vsaka vlada uredbo spremeni, a se mora zavedati tudi posledic.

Medtem pa je državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Zoran Kus dejal, da glede na koncesijsko pogodbo tudi po spremembi lastništva koncesija ostaja v rokah Turizma Kras. To je, kot je zatrdil, dobro opravljalo koncesijske naloge.

Postojnsko jamo je lani obiskalo slabega pol milijona obiskovalcev, petina jih je bila Italijanov, medtem ko je bilo slovenskih obiskovalcev za 15,6 odstotka. Opaziti je upad skupinskih ogledov in povečevanje individualnih.