Tuš ima po neuradnih podatkih za skoraj 400 milijonov evrov posojil. Foto: BoBo
Tuš ima po neuradnih podatkih za skoraj 400 milijonov evrov posojil. Foto: BoBo

"Podpis dolgoročnega sporazuma vključuje odplačilo obresti, zmerno odplačevanje glavnice in dodatno zmanjševanje zadolženosti skozi dezinvestiranje. Sporazum omogoča povečane naložbe v širjenje maloprodajne mreže in obnovo dosedanjih objektov, predvidena pa so tudi vlaganja v razvoj tehnologije, ki bo izboljšala nakupovalno izkušnjo v trgovinah Tuš in tako vplivala na zastavljeno pozitivno rast poslovanja," so med drugim zapisali.

Skupina Tuš naj bi sicer imela okoli 380 milijonov evrov posojil, njene največje upnice pa so Abanka, Gorenjska banka, SID, Heta in NLB. Najpomembnejša zaveza naj bi bila povezana s prodajo premoženja, in sicer naj bi morali v Tušu do leta 2018 med drugim prodati koprski trgovsko-zabavni center Planet Tuš. Prodajo tega je že zahtevala avstrijska Heta Asset Resolution, uspešnost reprograma pa bo odvisna prav od te prodaje.

Do leta 2020 naj bi Tuš tako odprodal za 100 milijonov evrov premoženja in iz poslovanja poplačal še dodatnih 30 milijonov evrov in v leto 2021 vstopil z 250 milijoni evrov dolga do bank. Reprogram naj bi zahteval tudi odprodajo vseh nepremičnin in dejavnosti na območju nekdanje Jugoslavije. Že letos naj bi na račune bank prišlo tudi preostalih 26 milijonov evrov od kupnine od prodaje Tušmobila.

Začetek konca Mirka Tuša na čelu trgovca
Trn v peti bank je tudi lastnik skupine Mirko Tuš, ki so mu banke za zdaj dovolile še sodelovati pri upravljanju trgovske dejavnosti, a naj bi se z današnjim dogovorom lahko začelo odštevanje, do kdaj jo bo lahko še vodil.

V iskanje možnosti za reševanje skupine Tuš se je sicer vključila tudi vlada. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so namreč nedavno pripravili elaborat o ekonomski upravičenosti prestrukturiranja podjetja Tuš v potrošniško zadrugo.