Najbogatejši Zemljan je na poti do lastništva Twitterja. Foto: Reuters
Najbogatejši Zemljan je na poti do lastništva Twitterja. Foto: Reuters

"Svoboda govora je temelj demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva," je zapisal Musk v skupni objavi, v kateri je napovedal prevzem.

Prvi mož Tesle Musk je namreč v četrtek sporočil, da ima za prevzem Twitterja pripravljenih 46,5 milijarde dolarjev.

Upravni odbor družbe Twitter je sredi aprila sicer zavrnil ponudbo ameriškega milijarderja za odkup podjetja. Odbor je to naredil s potezo, ki ji v gospodarskem žargonu pravijo strupena tabletka in je namenjena obrambi pred sovražnimi prevzemi.

Odbor je namreč soglasno sklenil, da če ena sama oseba ali skupina pride do 15-odstotnega deleža v podjetju brez odobritve odbora, lahko vsi drugi delničarji kupijo več delnic s popustom.

Musk, ki ima v lasti 9,2 odstotka delnic Twitterja, je v četrtek tako napovedal, da se glede prevzema Twitterja namerava obrniti neposredno na delničarje družbe.

"Do morebitnega preobrata od Twitterja prihaja po tem, ko se je Musk v petek zasebno sešel z več delničarji podjetja," je poročal Wall Street Journal.

Kot so neimenovani viri pojasnili za ameriški finančni časopis, je Musk svoje stališče predstavil izbranim delničarjem v seriji videoklicev, pri čemer se je osredotočil na aktivno upravljane sklade v upanju, da bodo lahko vplivali na odločitev podjetja.

Musk je predsedniku Twitterja Bretu Taylorju pred kratkim povedal, da se njegova prvotna ponudba z dne 14. aprila v vrednosti 54,20 dolarja na delnico ni spremenila, je še poročal WSJ.