Foto: BoBo
Foto: BoBo

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je ministra Matjaža Hana povabila na razširjeno sejo upravnega odbora. Predstavniki trgovskih družb so ministru predstavili zaostrene razmere v trgovinski panogi, ki so povezane z energetsko in prehransko krizo ter z naraščajočimi cenami surovin.

Trgovce skrbita pomanjkanje informacij glede ukrepov, ki jih načrtuje vlada za blažitev krize, in nevključevanje v pripravo rešitev. "Želeli bi, da se pripravljavci ukrepov pred sprejetjem ukrepov srečajo s predstavniki trgovine," je navedla Lah.

Mnenje v politični in splošni javnosti, da je trgovinska dejavnost vojni dobičkar, je ocenila kot neupravičeno. Ob naraščajočih nabavnih cenah energentov in dvigih cen pri dobaviteljih večino povečanj cen trgovci niso prelili v maloprodajne cene za potrošnike, temveč te cenovne šoke stalno blažijo. Edini, ki z inflacijo ni bil prizadet, je državni proračun. "Neusmiljeno dejstvo je, da z rastjo cene vsakega, na primer kilograma kruha ali litra mleka, raste tudi priliv davka na dodano vrednost v proračun," je dejala Lah.

Trgovci pričakujejo, da bo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zaživel svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, ki bo zagotavljal pretok informacij in sodelovanje z zbornico in člani.

Minister Han se je strinjal, da je država glede covidnih ukrepov na trgovce najbolj pozabila. Zatrdil je, da bo zagovornik trgovcev v vladi, in se strinjal, da je redno srečevanje nujno. Obljubil je tako imenovani reševalni kovček, ki bo vseboval ukrepe za pomoč gospodarstvu v primeru poslabševanja razmer ali novonastalih kriz. Ukrepi za blažitev prehranskih in energetskih cenovnih šokov bi morali biti po mnenju Hana in trgovcev ciljno usmerjeni v najbolj socialno ogroženo skupino prebivalstva, so povzeli na TZS-ju.

Takšne ciljno usmerjene ukrepe so pripravile tudi druge države članice, pri čemer so v prvi fazi zniževale predvsem dajatve, kot so trošarine in DDV. Posebej so trgovci izpostavili še pomen samooskrbe z elektriko, kjer pogosto naletijo na dolgotrajne administrativne postopke. Enako velja za postopke pri pridobivanju dovoljenj za zaposlovanje tujcev, s katerimi so prisiljeni nadomeščati primanjkljaj domače delovne sile.

Vlada pripravlja vpogled končne cene

Predsednik vlade Robert Golob pa je v pogovorih za Delo in Primorske novice zagotovil, da ukrepi, ki jih zaradi draginje sprejema in načrtuje vlada, naslavljajo večino prebivalstva in so ciljno usmerjeni.

Ko gre za blažitev prehranske blaginje vlada po njegovih besedah pripravlja temeljit vpogled v končne cene pri uporabnikih, in sicer za čas od 1. aprila. Želijo namreč pokazati, kdo je znotraj te košarice prostovoljno držal cene nizke ali pa visoke. Skozi to pa si bodo po njegovih besedah potrošniki lahko ustvarili mnenje, kateri trgovci so začeli dvigati cene prvi, kateri so jih dvignili nesorazmerno in kje lahko dobijo primerljive izdelke, da lahko normalno živijo po drugačnih cenah.

Glede davka na ekstra dobičke naftnih trgovcev bodo po Golobovih besedah dober pokazatelj za razmislek o njem tudi polletni rezultati vseh naftnih trgovcev. "Takrat bo namreč že marsikaj jasno, torej tudi to, ali bodo beležili dobičke tudi v drugem kvartalu letošnjega leta ali ne," je dejal za Delo.