Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Za pridelovalci pšenice je novo turbulentno leto, ki so ga zaznamovale številne nejasnosti in podražitve, tudi vremenske razmere za pridelavo pšenice niso bile idealne.

Na današnjem sestanku komisije, ki jo sestavljajo pridelovalci, Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica in Zadružna zveza Slovenije, so navzoči analizirali tudi stanje po Evropi, kjer vlada suša, zato so v številnih državah že pohiteli z žetvijo.

Podatki kažejo, da pšenice na stari celini ne bo toliko, kot so kazale prve napovedi, je povedal predsednik komisije za prodajo žit Franc Küčan. Količina pridelka bo povsod, tudi v Sloveniji, povprečna, podobno kaže s parametri kakovosti. Pri teh napovedih izhajajo iz prvih rezultatov požetega ječmena – pridelka bo manj in tudi kakovost ne bo izredno visoka.

Da bi pokrili stroške pridelave, bi morali kmetje za pšenico najnižje kakovosti, torej krmno pšenico razreda C, iztržiti 330 evrov za tono, za B2 350 evrov na tono, za B1 370 evrov na tono, za A 390 evrov na tono, za morebitno pšenico najvišje kakovosti A+ pa bi bila sprejemljiva cena 410 evrov za tono.

Vse slovenske kupce pšenice bodo pozvali, naj se dogovarjajo z zbiralci, torej zadrugami in drugimi, o pogojih, parametrih kakovosti in pogodbah. "Pojavljajo se že različni kupci, tudi iz tujine, kmetje pa bi želeli slovensko pšenico prodati slovenskim mlinarjem, zato jih pozivamo k dogovorom," je dejal Küčan.

Kot je zatrdil predsednik komisije za prodajo žit, bodo slovenski pridelovalci letos pridelali 100.000 ton pšenice, primerne za prehrano. Zato bodo predlagali vladi, da sama odkupi vso letos pridelano slovensko pšenico in jo potem čez leto sama prodaja mlinarjem.

"Če odkupovalci, mlinarji in vlada ne bodo sledili našim predlogom cene in če se bodo pojavili tuji kupci, ki bodo pripravljeni plačati več, bomo tudi kmetje sledili načelom enotnega evropskega trga in prostega pretoka blaga ter bomo prodali tistemu, ki bo ugodnejši," je opozoril Küčan.

Žetev pšenice naj bi se sicer začela okoli 5. julija.

Cena za pšenico bo zaradi splošnega pomanjkanja občutno višja