Foto: AP
Foto: AP

Zavrnitev zahtevka je zadnji v nizu težav, s katerimi se Uber sooča v Londonu. Ameriško podjetje za prevoze je namreč nezaželeno tudi med tamkajšnjimi taksisti, ki so v preteklosti s protesti poskušali doseči, da bi Agencija Transport for London (TfL) Uberju odvzel potrebno licenco.

Septembra je podjetje vložilo zahtevek za dvomesečno podaljšanje licence, saj se je prejšnja 15-mesečna dovolilnica iztekala.

TfL je sicer podaljšanje pogojevalo z izboljšanjem varnosti za potnike, a je danes organ sporočil, da so zaznali vzorce nepravilnosti. Izpostavili so predvsem dejstvo, da so nekateri neavtorizirani vozniki za prevoze uporabljali uporabniške račune že registriranih voznikov.

Kot je sporočil TfL, so zlorabe računov zabeležili vsaj v 14.000 primerih. V agenciji so sicer poudarili, da je Uber naslovil nekatere pomisleke nazornega regulatorja, a z rešitvami niso zadovoljni, saj še naprej omogočajo manipulacije.

Uber ima v skladu z britansko zakonodajo 21 dni časa za pritožbo, v tem času pa lahko opravlja storitve. V podjetju so pritožbo že napovedali, v postopku pa bodo morali dokazati, da so odstranili vse dejavnike tveganja.

Londonski župan Sadiq Khan je potezo TfL-ja podprl in zapisal, da je poteza sicer nepriljubljena, a podaril, da morajo podjetja igrati po pravilih.