Iz  nadomestil za spremembo namembnosti se je v enem letu zbralo sicer desetkrat manj od predvidenih 20 milijonov evrov za pripravo določitev trajno varovanih zemljišč. Foto: Bobo
Iz nadomestil za spremembo namembnosti se je v enem letu zbralo sicer desetkrat manj od predvidenih 20 milijonov evrov za pripravo določitev trajno varovanih zemljišč. Foto: Bobo
vinograd
Ministrstvo za kmetijstvo namerava jeseni ponovno odpreti zakon in predlagati še vrsto drugih sprememb. Foto: BoBo

V svojih predvolilnih programih so se vse stranke zavzemale za večjo samooskrbo s hrano in tako tudi za zaščito kmetijskih površin, saj jih imamo v Sloveniji, v primerjavi z drugimi državami, še zelo malo.

Novela zakona o kmetijskih zemljiščih, ki jo je vložilo 40 poslancev iz SDS-a, Državljanske liste, DeSUS-a in NSi-ja, s katero po skrajšanem postopku želijo odpraviti finančna nadomestila za pozidavo kmetijskih zemljišč, je za to toliko bolj presenetljiva.

"Na prste bi bilo treba stopiti špekulantom"
Novela v celoti odpravlja nadomestil za pozidavo kmetijskih zemljišč, ki povprečno znaša 10 evrov na kvadratni meter. Ker, kot pravi Robert Hrovat, iz vrst predlagateljev, takšne dajatve dodatno slabijo konkurenčno sposobnost našega gospodarstva.

"Če že, potem bi bilo treba na prste stopiti špekulantom, ki dobičke ustvarjajo pri spremembi kmetijskega v zazidljivo zemljišče, ko se cena z dveh do treh evrov na kvadratni meter naraste tudi do 500 evrov na kvadratni meter," meni poslanec.

"Zdajšnji sistem ne zavira gradnje"
A prav plačilo nadomestil za spremembo namembnosti je bistvo v zdajšnjem zakonu uveljavljenega koncepta varovanja kmetijskih zemljišč, je prepričan Dejan Židan, nekdanji kmetijski minister iz opozicijskega SD-ja. Ne strinja se, da zakon zdaj zavira gradnjo, ampak sistem bonitetnih razredov investotorje usmerja na zemljišča, ki so manj primerna za pridelavo hrane.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič pa je dejal, da so spremembe veljavnega zakona potrebne. Poudaril je, da samo plačilo nadomestila ne prepreči izgube kmetijskih zemljišč, saj se plačilo nanaša na površine, ki so danes že v občinskih prostorskih načrtih opredeljene kot stavbne.

Ministrstvo bo jeseni predlagalo še več sprememb
Iz nadomestil za spremembo namembnosti se je v enem letu zbralo sicer desetkrat manj od predvidenih 20 milijonov evrov za pripravo določitev trajno varovanih zemljišč. Ministrstvo za kmetijstvo pa namerava jeseni ponovno odpreti zakon in predlagati še vrsto drugih sprememb.

Predlog o ukinitvi nadomestila v javnosti sproža zaskrbljenost in negativen odziv. Nasprotniki opozarjajo, da bo s tem odprt lov na kmetijska zemljišča. Državni zbor bo novelo, katere podpora je še zelo vprašljiva, obravnaval po skrajšanem postopku na julijski seji.

Nevladne okoljske organizacije in predstavniki biotehniške fakultete so zaskrbljeni, da se ukinja varovanje kmetijskih zemljišč. Danes bodo predstavili javni poziv poslancem, naj zavrnejo tako skrajšani postopek kot novelo samo.

Jernejka Drolec, Radio Slovenija, Druga jutranja kronika