Posojil je manj, kot so poročali mediji in vsa so zavarovana, trdi Ultra. Foto: MMC RTV SLO
Posojil je manj, kot so poročali mediji in vsa so zavarovana, trdi Ultra. Foto: MMC RTV SLO
Ultra zanika najem posojil brez poroštev

Tako je na tiskovni konferenci zatrdil direktor Ultre Gregor Breznik in vnovič zanikal poročanje nekaterih medijev, da naj bi zaradi povezav z zdajšnjim ministrom za visoko šolstvo Gregorjem Golobičem dobili nezavarovana posojila.

Ultra poslovno sodeluje večinom z NLB-jem, kjer ima za 3,9 milijona evrov posojil, celotna skupina pa ima za 5,9 milijona evrov, po besedah Breznika, zavarovanih posojil. NLB je sicer matična banka Ultre že 20 let, pri drugih bankah pa ima Ultra še približno za milijon evrov posojil, je pojasnil ustanovitelj Ultre Miloš Urbanija.

Tožbe proti medijem zaradi pretiravanja?
Zaradi poročanja o precej višji zadolženosti od dejanske in poročanju, da posojila niso ustrezno zavarovana, je Ultra vložila tožbo proti RTV Slovenija, Kanalu A, Delu in Slovenskim novicam, so sporočili iz družbe.

"Kramar osebni, ne poslovni prijatelj"
Urbanija je potrdil, da je nekdanji prvi mož NLB-ja Marjan Kramar njegov osebni prijatelj, a je zatrdil, da poslovno nista nikoli sodelovala. Ultra naj bi vsa dolgoročna posojila najela pred Kramarjevim prihodom v NLB, kratkoročnega pa potem, ko je NLB že zapustil.

Golobičeva kariera v Ultri
Ultra tudi pojasnjuje, da je bil Gregor Golobič v Ultri zaposlen pet let, od leta 2003 do lani. Ukvarjal naj bi se s tujimi trgi in je nosilec več patentov. Golobič ima v lasti okoli deset odstotkov delnic podjetja Ultra SUM (za katere trdi, da jih je prijavil protikorupcijski komisiji) , ki ima sedež na Nizozemskem. Gre za podjetje, ki je 70-odstotni lastnik Ultre, ustanovili pa naj bi ga z namenom širitve na tuje trge. Trenutno naj bi poslovalo z izgubo, zaposlenih pa nima.

Kos bo preveril Golobičevo prijavo lastništva
V zvezi z lastniškim deležem Gregorja Golobiča v nizozemski Ultri so se oglasili tudi iz stranke Zares. Sporočili so, da je predsednik stranke Gregor Golobič svoj delež lastništva v družbi Ultra SUM ustrezno prijavil komisiji za preprečevanje korupcije. Drago Kos, ki omenjeno komisijo vodi, pa je dejal, da bodo v sredo kljub temu preverili, ali je Golobič omenjeno premoženje res ustrezno prijavil.

Če tega ne bi storil, bi ga komisija ovadila zaradi suma kaznivega dejanja overitve lažne vsebine, za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let.

A. K. K.

Ultra zanika najem posojil brez poroštev