Ultra je NLB pozvala k razkritju in komentiranju podatkov. Foto: MMC RTV SLO/NLB/Ultra
Ultra je NLB pozvala k razkritju in komentiranju podatkov. Foto: MMC RTV SLO/NLB/Ultra
Gregor Golobič
Gregor Golobič: Gre za orkestrirano gonjo. Foto: MMC RTV SLO
Golobič med politiko in Ultro

Direktor družbe Gregor Breznik tako navaja, da družbe v skupini Ultra niso dobile nezavarovanih posojil pri nobeni banki, vključujoč NLB. Ob tem je največjo domačo banko odvezal molčečnosti in jo pozval k javni objavi in komentarju vseh kreditnih poslov s katero koli družbo iz skupine Ultra.

Breznik ob tem dodaja, da nobena družba iz skupine Ultra nima ne poslovne ne lastniške povezave s t. i. tajkuni, tajkunskimi posojili, z družbo Hram Holding ali katero koli družbo iz katere koli davčne oaze.

Zamernik šokiran
V zvezi s tem se je danes odzval kandidat za poslanca v Evropskem parlamentu iz vrst SDS-a Mirko Zamernik. Kot je zapisal v javnem pozivu predsedniku vlade Borutu Pahorju, ga ob "aktualnih in šokantnih razkritjih" o dajanju "prijateljskih kreditov brez ustreznih zavarovanj" poziva k takojšnjemu in odločnemu ukrepanju.

Kot je navedel v pozivu, je v preteklih mesecih srečal številne podjetnike, ki imajo izdelane prvovrstne proizvodne programe, podpisane dolgoročne pogodbe o odkupu teh proizvodov, potrebujejo pa nekaj zagonskega kapitala, a ga kljub popolnem pokritju za posojilo ne morejo dobiti. Zato je bil, kot pravi, "šokiran" zaradi navedb v četrtkovi oddaji Odmevi na TV Slovenija, da obstajajo "posvečena" podjetja, ki so lahko dobila "enormno visoke kredite brez vsakih zavarovanj". K razmisleku in ukrepanju je zato pozval premierja Pahorja.

Golobič: Zares proti nekdanji vladi in sedanjim koalicijskim "sopotnikom"
Pri tem je bilo omenjeno podjetje Ultra, v katerem je bil v času, ko je izstopil iz politike, zaposlen predsednik stranke Zares in zdajšnji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Ta se je na četrtkov prispevek v Odmevih že ostro odzval in ga med drugim označil za "niz lažnivih trditev z namenom politične diskvalifikacije in poskusa preusmerjanja pozornosti oziroma preprečevanja nadaljnjega razkrivanja spornih početij uprav bank, njihovih nadzornih svetov in prejšnje vlade".

Ob tem je dodal, da tovrstna "orkestrirana" ravnanja stranko Zares še "dodatno utrjujejo v prepričanju, da odpirajo prava vprašanja in vztrajajo pri pravih zahtevah. Zato bodo pri tem enako načelni, vztrajni in dosledni tako glede početja prejšnje vlade in z njo povezanih akterjev kot tudi glede podobnih poskusov, ki jih zaznavajo in preprečujejo pri posameznih »sopotnikih« sedanje koalicije".

L. D.

Golobič med politiko in Ultro