Inflacija je povezana z dvigom cen tekočih goriv in hrane. Foto: Reuters
Inflacija je povezana z dvigom cen tekočih goriv in hrane. Foto: Reuters
V Mercatorju odločno zanikajo očitke ZSSS-ja, da naj bi med velikimi trgovci obstajal kartelni dogovor.

S tem so se v Umarju odzvali na torkov poziv Zveze svobodnih sindikatov k ukrepanju zaradi visoke inflacije in na napovedane zahtevke popravkov pri plačah. Poudarili so, da je inflacija vezana predvsem na višje cene hrane in tekočih goriv. Same makroekonomske politike vlade se letos niso bistveno spremenile. Seveda bi bilo z zaostritvijo ukrepov mogoče inflacijo umiriti, toda to bi upočasnilo doseganje drugih ciljev na gospodarskem področju. V Umarju dodajajo še, da je treba nadaljevati sedanji način dela, zlasti restriktivno politiko uravnavanja reguliranih cen.

Poleg tega naj inflacije ne bi vgrajevali v usklajevalne mehanizme na področju plač, saj bi to imelo za posledico podaljševanje obdobja visoke inflacije.

Grozi podražitev perutninskih izdelkov
Medtem ko Umar zagovarja vladno politiko, pa še naprej spremljamo podražitve kruha in po novem tudi mesnih izdelkov. Tako so v Perutnini Ptuj napovedali, da se bodo zaradi sprememb na svetovnem trgu cene njihovih izdelkov v kratkem zvišale za okoli 10 odstotkov. Za to naj bi bila po besedah predsednika uprave družbe Romana Glaserja kriva podražitev krme oziroma žitaric v Evropi, kar je označil za katastrofo. Obdobje poceni hrane se je izteklo, dodaja.

Mercator: Za dvig cen niso krivi trgovci
Pri Mercatorju pa so se odzvali na trditve Zveze svobodnih sindikatov, da naj bi imeli pri spreminjajnju cen ali celo dvigu stopnje inflacije ključno vlogo trgovci. Pri tem poudarjajo, da marž niso dvignili že leta. Če se bo izkazalo, da gre za namerno blatenje in povzročanje poslovne škode, napovedujejo ukrepe.