Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vlada Marjana Šarca, ki opravlja tekoče posle, se je s spomladansko napovedjo seznanila na zadnji seji pred predajo poslov novi vladi pod vodstvom Janeza Janše. Umar pa jo sedaj predstavlja tudi javnosti.

Umar je lani jeseni za letos napovedoval še triodstotno krepitev gospodarske dejavnosti. A po tistem, ko je prva ocena statističnega urada o lanski rasti – ta je dosegla 2,4 odstotka – zaostala za Umarjevo napovedjo o 2,8-odstotni krepitvi BDP-ja, je bilo kljub nekaterim bolj pozitivnim signalom na samem začetku 2020 v vsakem primeru pričakovati vsaj rahel popravek navzdol.

V gospodarske razmere pa je nato popolnoma novo dinamiko vnesel izbruh novega koronavirusa, ki že vpliva na gospodarstvo, njegovi učinki pa bi se lahko v prihodnjih dneh in tednih le še stopnjevali.

Umar je v četrtek ob veliki negotovosti zaradi širitve novega koronavirusa znižal napoved gospodarske rasti za letos s tri na 1,5 odstotka, za prihodnje leto pa z 2,7 na 2,2 odstotka.

V Umarju so že konec februarja ob objavljenih podatkih statistikov poudarili, da se je s širitvijo koronavirusa močno povečala negotovost glede gospodarskih gibanj v prihodnjih mesecih. "Dlje kot bi epidemija trajala, večji bi bili učinki," je takrat med drugim pojasnila direktorica urada Maja Bednaš.

Umarjevo spomladansko napoved tako skoraj gotovo spremljajo tudi velika tveganja, še bistveno večja kot že sicer v zadnjem obdobju, najnovejše ocene pa bodo tudi pomembno vodilo novi vladi pri snovanju ekonomske in javnofinančne politike. Prva naloga novega finančnega ministra Andreja Širclja bo tako rebalans proračuna, kar je tudi sam povedal v sredo na zaslišanju pred člani parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko.

Gospodarska rast bo nižja