Direktor Umarja Boštjan Vasle meni, da menjava vlade še ne pomeni politične krize. Foto: BoBo
Direktor Umarja Boštjan Vasle meni, da menjava vlade še ne pomeni politične krize. Foto: BoBo

Direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle je ob izidu nove številke Ekonomskega ogledala predstavil aktualna gospodarska gibanja in spremembe na trgu dela na prehodu v leto 2013. Ob tem je povedal, da po trenutnih podatkih ni razloga za bistvena odstopanja od jesenske gospodarske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki govori o 1,4-odstotnem krčenju gospodarstva v letošnjem letu in da bodo gibanja zelo odvisna od uspešnosti reševanja težav bančnega sektorja.

Kot pozitivno je ocenil uveljavitev zakona o ukrepih za stabilizacijo bank. Če bo prenos slabih terjatev na slabo banko v praksi izpeljan, je mogoče po njegovih pričakovanjih s četrtletnim zamikom pričakovati tudi učinek na posojilno dejavnost bank.

Vasle je tudi povedal, da Umar letos še naprej pričakuje krčenje bruto domačega proizvoda (BDP) za okoli 1,5 odstotka, vendar pa to napoved spremljajo velika tveganja doma in v zunanjem okolju.

Napovedi v povprečju za letos pričakujejo rahlo krčenje BDP-ja v območju skupne valute, okrevanje pa se pričakuje v drugi polovici leta. Če bo zaradi trenutnih spodbudnih gibanj mogoče prišlo do močnejšega okrevanja od pričakovanj, se bo to v nekaj četrtletjih poznalo tudi v slovenskem gospodarstvu.

Kako uspešna bo Slovenija pri izkoriščanju tega morebitnega pozitivnega impulza, bo po Vasletovi razlagi močno odvisno od domačih ukrepov, še posebej pri sanaciji razmer v bančnem sistemu.

Politična kriza bi vplivala na boniteto Slovenije
Umirjanje na finančnih trgih se pozna tudi na zahtevani donosnosti na slovenske državne obveznice, ki se je v začetku leta spustila pod pet odstotkov. Direktor Umarja je omenil tudi dejstvo, da v zadnjih mesecih pri bonitetnih hišah ni bilo sprememb ocene za Slovenijo. Morebitna politična kriza bi lahko vplivala na bonitetno oceno, vendar je Vasle dodal, da vsaka zamenjava vlade še ne pomeni politične krize.

Umar tudi predvideva, da bo pokojninska reforma izdatke za pokojnine stabilizirala nekje do oktobra 2020, vendar se bodo brez novih prilagoditev spet začeli zviševati.

Gospodarska dejavnost še naprej šibka
Gospodarska dejavnost v Sloveniji je še naprej šibka, zadnji podatki pa kažejo na nadaljevanje takega gibanja tudi v zadnjem četrtletju. Najbolj negativni podatki so na trgu dela, saj je število prijavljenih brezposelnih preseglo 118.000, število delovno aktivnih pa se vztrajno znižuje.

Po prvih desetih mesecih lani je bilo tako delovno aktivnih v primerjavi z letom 2008 že skoraj 67.800 manj. V medletni primerjavi je v desetih mesecih lani najbolj upadlo število zaposlenih v gradbeništvu, medtem ko se je zvišalo samo v širšem javnem sektorju, pri čemer je zvišanje odpadlo izključno na izobraževanje, zdravstvo in socialo.

Umar pričakuje, da se bo število brezposelnih še povečalo in preseglo 120.000. Če se bodo uresničile napovedi za ponovno rast v letu 2014, potem je mogoče v letih 2014 in 2015 pričakovati preobrat tudi na trgu dela.