Miloš Kovačič je vodenje Krke prevzel leta 1985. Foto: BoBo
Miloš Kovačič je vodenje Krke prevzel leta 1985. Foto: BoBo
Umrl dolgoletni direktor Krke, Miloš Kovačič

Miloš Kovačič se je rodil leta 1934 v Šentjerneju na Dolenjskem. Kovačič je svojo kariero začel kot farmacevt v lekarni. Leta 1962 je postal predsednik slovenskih farmacevtov, dve leti pozneje pa tudi predsednik jugoslovanske zveze farmacevtov.

Leta 1985 je bil imenovan za predsednika poslovodnega odbora, štiri leta pozneje pa za generalnega direktorja Krke. Novomeško farmacevtsko podjetje je pod njegovim vodstvom po razpadu Jugoslavije prešlo na lastno proizvodnjo generičnih zdravil, med novimi tržišči sta postali najpomembnejši Poljska in Rusija, kjer je Krka odprla tudi svoji tovarni.

Kovačič je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke leta 1991, nagrado menedžer leta 1992, v letih 1997, 1998 in 2000 je bil razglašen za najuspešnejšega slovenskega direktorja, leta 2004 pa mu je Združenje Manager podelilo priznanje za življenjsko delo za izjemne dosežke na področju menedžmenta.

Leta 2001 je bil odlikovan s komandirskim križcem predsednika Republike Poljske za posebne zasluge pri razvoju poljsko-slovenskega sodelovanja, 2002 pa z odlikovanjem srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za delo in zasluge v slovenskem gospodarstvu za izjemen delež pri razvoju farmacevtske industrije ter za široko angažirano družbeno, mecensko in organizacijsko dejavnost. Leta 2003 je prejel odlikovanje Ruske federacije orden prijateljstva za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med Rusko federacijo in Slovenijo.

Kovačič je Krko vodil do konca leta 2004 in nato zasedel mesto svetovalca uprave, vodilno mesto pa je prevzel njegov dolgoletni namestnik Jože Colarič. Upokojil se je konec leta 2005.

Umrl dolgoletni direktor Krke, Miloš Kovačič