V Unicreditu so optimistični o blagodejnih učinkih ukrepa švicarske centralne banke na posojila v frankih. Foto: MMC RTV SLO
V Unicreditu so optimistični o blagodejnih učinkih ukrepa švicarske centralne banke na posojila v frankih. Foto: MMC RTV SLO
NLB
V NLB-ju so glede vplivov na posojila še previdni. Foto: BoBo

iz slovenske veje Unicredit Banke pravi, da tudi trenutni tečaj švicarske valute, ki se je po ukrepu švicarske centralne banke oblikoval blizu 1,20 franka za evro, še vedno pomeni višjo obremenitev kot v lanskem letu, ko je dosegal raven 1,35 franka za evro, vendar ne več tako ekstremno kot v začetku avgusta.

Po navedbah iz Unicredit Banke Slovenija to pomeni delno olajšanje za posojilojemalce, ki so najemali posojila, vezana na frank. Ukrep centralne banke tako pomeni znižanje mesečnih obrokov tudi do 10 odstotkov.

V NLB-ju še zadržani
Po besedah Andreja Meže iz NLB-ja je o učinkih na obroke posameznikov težko govoriti, saj je to odvisno od tega, pri katerem tečaju je bilo posojilo najeto in kdaj ima posojilojemalec obračun obroka. Poleg tega se lahko obrok znižuje zaradi nižje medbančne obrestne mere LIBOR, kar deloma izniči vpliv močnejšega franka.

Kot izjemo Meža izpostavlja primere, ko je obračunsko obdobje na šest mesecev in je bilo zadnjič narejeno aprila, saj potem krepitev še ni bila vračunana v obrok in bi se lahko obrok še povečal.

Lahko pričakujemo valutne vojne?
Dodaja, da se postavlja tudi vprašanje, ali bo takšen ukrep švicarske centralne banke vzdržen in kako bodo na to reagirale druge države in centralne banke. Podoben ukrep v zaščito lastnega izvoza bi namreč po njegovih besedah lahko sprejele tudi nekatere druge države, predvsem Japonska, in to bi lahko povzročilo valutne vojne.

Če bo ukrep zdržal, pa bo frank po njegovih pojasnilih cenejši in strah pred slabšanjem razmer v državah z velikim deležem posojil, vezanih na frank, se bo zmanjšal.