Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Država je na podlagi tretjega svežnja protikoronskih ukrepov mladoletnim razdelila bone po 50 evrov, odraslim pa po 200 evrov. Uporabiti jih je mogoče za plačilo prenočitve oz. prenočitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

Skupaj je država razdelila za 345 milijonov evrov turističnih bonov, ki jih je mogoče uporabiti od 19. junija do najpozneje 31. decembra. Tako so bili v malo manj kot mesecu dni, kot kažejo podatki, ki jih je Furs objavil na spletnem družbenem omrežju Twitter, unovčeni okoli štirje odstotki vrednosti bonov.

Od sobote je sicer turistične bonemogoče uporabiti tudi v tistih nastanitvenih obratih, ki dejavnost opravljajo samo sezonsko, ter pri tistih, ki upravljajo nove nastanitvene obrate. Sprva je bilo namreč bone mogoče uporabiti le pri ponudnikih, ki so imeli tako dejavnost kot objekt v evidence vpisana marca ob razglasitvi epidemije. Četrti protikoronski zakon, ki je začel veljati v soboto, je to omejitev odpravil, tako da je zdaj bone mogoče uporabiti pri vseh obstoječih ponudnikih.

Boni so izdani v elektronski obliki, evidentirani so kot dobroimetje v informacijskem sistemu Fursa eDavki. Uporabiti jih je mogoče v več delih in so prenosljivi med ožjimi družinskimi člani, porabo pa lahko vsak sam spremlja v mobilni aplikaciji eDavki.

Za povračilo sredstev v višini unovčenih bonov ponudnikom storitev skrbi Furs. Za bone, unovčene od 1. do 15. dne v mesecu, jim izplača denar do zadnjega dne v mesecu, za bone, unovčene od 16. do zadnjega dne v mesecu, pa do 15. dne v naslednjem mesecu.