Primer izpolnjene izjave o prenosu bona. Foto: Furs
Primer izpolnjene izjave o prenosu bona. Foto: Furs

Finančna uprava je pripravila navodila, kako izkoristiti bone svojih sorodnikov. Kot je predvidel že zakon, se lahko turistični bon prenese "med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena".

To v praksi pomeni, da se lahko prenaša med starimi starši, starši, otroki, otroki zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki, med zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

"Ne prenaša pa se med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji itd.," pri tem opozarjajo na finančni upravi.

Kakšen pa je postopek? Že pred odhodom na letovanje morata mati in babica izpolniti vsaka svojo posebno izjavo o prenosu bona na posameznika. Na letovanju mora ta s seboj imeti svoj identifikacijski dokument.

Klicni center

Furs je vzpostavil tudi klicni center, kjer so na voljo vse informacije o turističnih bonih: 08 200 1005.

"Receptorju povejte, da bi radi unovčili svoj bon in še bona svoje matere in babice. Pri tem se ravnajte po navodilih receptorja. Predati mu boste morali izpolnjeni izjavi matere in babice ter izpolniti obrazec, ki ga boste lahko prejeli tudi pri receptorju," pojasnjujejo na Fursu.

Receptor bo nato na podlagi osebnega dokumenta in omenjenih obrazcev na svojem računalniku prek informacijskega sistema Fursa te bone unovčil, še razlagajo.

Na pogosta vprašanja v povezavi s turističnimi boni so odgovarjali tudi v oddaji Koda.