V Zvezi društev upokojencev nasprotujejo tako slovenskemu holdingu kot vpisu fiskalnega pravila v ustavo. Foto: BoBo
V Zvezi društev upokojencev nasprotujejo tako slovenskemu holdingu kot vpisu fiskalnega pravila v ustavo. Foto: BoBo
KAD
Kapitalska družba dobro upravlja z naložbami, zakaj torej spreminjati utečeno, se sprašuje ZDUS. Foto: RTV SLO

Holding skuša z različnimi oblikami upravljanja onemogočiti sledenje lastništva sredstev, je dejal podpredsednik ZDUS-a Mirko Miklavčič in poudaril, da nasprotujejo poskusu, da se vplačana sredstva porabi za drugačne namene.

Medtem ko je Kadu uspelo ohraniti samostojnost, pa se postavlja vprašanje, kaj je z Modro zavarovalnico in drugimi skladi, ki jih upravlja Kapitalska družba. Miklavčič je prepričan, da je Kad z dozdajšnjim upravljanjem z naložbami že dokazal, da dela kakovostno, zato bi bilo škoda spreminjati že utečeno obliko delovanja.

"Če ne bomo mogli ubraniti tako Modre zavarovalnice kot drugih skladov, bomo zahtevali, da se naložba vrne v realni vrednosti," je dejal Miklavčič.

Holding kot krinka za kadrovski cunami?
Upokojenci se sprašujejo tudi o pomenu ustanavljanja slovenskega holdinga, zlasti o tem, ali je, kot je dejal Miklavčič, "v ozadju bolj kadrovski cunami kot pa potreba po reorganizaciji". Zato v zvezi upokojencev ne izključujejo možnosti referenduma o holdingu, odločitev o tem pa je odvisna od nadaljnjih pogajanj o zakonu.

Da Kad dela dobro, meni tudi član nadzornega odbora Kada in nekdanji podpredsednik zveze Aldo Tekavec. Dejal je, da ne trdi, da je zdajšnja organizacija najboljša, a dodaja, da "dvomi, da je načrtovana boljša".

Upokojence skrbi za demokracijo
V Zvezi društev upokojencev nasprotujejo tudi vpisu fiskalnega pravila v ustavo, saj jih "skrbi demokracija v Sloveniji". Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak v tem vidi tudi jemanje možnosti prebivalstvu, da popravi napačne poteze politikov. Da "taka prisila ni potrebna", meni tudi Miklavčič, ki je dodal, da je v okviru EU-ja in naše države sprejetih dovolj zakonov in aktov, ki opozarjajo na smotrnost pridobivanja in uporabe javnih sredstev.