Gospodarstvo

Poudarki

  • Na direkciji za vode ne vidijo težav v podpisovanju aneksov z družbo v stečaju, saj se tako bogati stečajna masa, krivdo za zamudo pri izbiri novega koncesionarja pa pripisujejo kandidatom, ki vlagajo revizije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 15 glasov Ocenite to novico!
Urejanje vodotokov
Tri leta po objavi javnega razpisa ministrstvo še ni izbralo novega koncesionarja za urejanje Savinje. V tem času pa je podpisalo več aneksov s starim koncesionarjem, ki mu ministrstvo z aneksi tudi "bogati stečajno maso." Foto: BoBo
       Tri leta odločanja med dvema prijaviteljema pa so voda na mlin družbi Nivo, d. d., ki še naprej ostaja koncesionar za urejanje vodotokov na območju Savinje in še naprej podpisuje nove anekse. V zadnjih mesecih so z ministrstvom podpisali 155 tisoč evrov vreden aneks, številka 15, in 500 tisoč evrov vreden aneks, številka 16. V pripravi pa je tudi aneks, številka 17, po katerem bo ministrstvo družbi Nivo, d. d., zagotovilo 1,3 milijona evrov sredstev.       
Irena Majcen
Ministrica za okolje je ob podpisovanju aneksa št. 15 dejala, da si tega aneksa nihče ne želi. Dobra dva meseca pozneje pa družba Nivo podpisuje dva nova, še donosnejša aneksa. Foto: BoBo
       S tem se tudi "bogati" stečajna masa, namenjena poplačilu upnikov.       
 Direkcija za vode o ekonomski upravičenosti podpisovanja aneksov s podjetjem v stečaju
Voda
Urejanje vodotokov je področje, ki ministrstvu za okolje ne more biti v ponos, saj so za urejanje več kot desetletje skrbeli koncesionarji s pravno vprašljivimi pogodbami, ki so se preprosto podaljševale z aneksi. Foto: BoBo

Dodaj v

Urejanje Savinje: ministrstvo s podjetjem v stečaju sklepa nove milijonske pogodbe in "bogati stečajno maso"

Novi aneksi družbi v stečaju prinašajo bogato provizijo
9. november 2016 ob 09:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Tega aneksa si nihče ne želi in tudi sama si ga ne želim," je še septembra dejala ministrica za okolje Irena Majcen ob podpisu 15. aneksa k pogodbi o urejanju porečja Savinje z družbo Nivo, d. d., ki je v stečajnem postopku. Dobra dva meseca pozneje je ministrstvo z omenjeno družbo podpisalo aneks št. 16, kmalu pa mu bo sledil tudi aneks št. 17.

Skupna vrednost vseh treh aneksov je skoraj dva milijona evrov. Od tega zneska si Nivo, d. d., obeta 6 odstotkov provizije samo za predajo del podizvajalcu – svoji hčerinski družbi Nivo EKO.

Zgodba o koncesionarju za urejanje Savinje se tudi tri leta po objavi javnega razpisa še ni končala z novim koncesionarjem. Dobro desetletje po tem, ko so za urejanje vodotokov po Sloveniji skrbeli koncesionarji na podlagi pretečenih koncesijskih pogodb, ki jih je ministrstvo preprosto podaljševalo z aneksi, je ministrstvo novembra leta 2013 upoštevalo pravna mnenja in objavilo javni razpis.

Leto dni po objavi javnega razpisa je ministrstvo podelilo koncesije za vsa koncesijska območja, kjer so koncesijo prejeli dotedanji izvajalci, do zapleta pa je prišlo na območju Savinje. Na razpis se je poleg družbe Nivo EKO, sicer hčerinske družbe dotedanjega koncesionarja Nivo, d. d., prijavila še družba VGP Kranj. Ministrstvo je izbralo Nivo EKO, a je njegov protikandidat na državni revizijski komisiji izpodbijal odločitev. Komisija je ugotovila, da ponudba družbe Nivo ni bila popolna, in zadevo vrnila v ponovno odločanje.

Vztrajanje pri enem kandidatu
Tudi v drugem odločanju je ministrstvo izbralo Nivo EKO, a je doživelo zavrnitev državne revizijske komisije. V tretjem izboru je ministrstvo odločilo, da sta obe ponudbi nepopolni, a tudi tokrat ni prepričalo državne revizijske komisije. Podrobneje smo o zapletih pri izbiri že poročali.

Četrto odločanje med dvema ponudnikoma se, kljub napovedi, da bo končano septembra, šele končuje. Po naših neuradnih informacijah pa naj bi ministrstvo ponovno odločilo, da sta obe ponudbi nepopolni.

Odlašanje z izbiro pomeni nove posle za podjetje v stečaju
Tri leta odločanja med dvema prijaviteljema pa so voda na mlin družbi Nivo, d. d., ki še naprej ostaja koncesionar za urejanje vodotokov na območju Savinje in še naprej podpisuje nove anekse. V zadnjih mesecih so z ministrstvom podpisali 155 tisoč evrov vreden aneks št. 15 in 500 tisoč evrov vreden aneks št. 16. V pripravi pa je tudi aneks št. 17, po katerem bo ministrstvo družbi Nivo, d. d., zagotovilo 1,3 milijona evrov sredstev.

Sodišče: Nivo prejema provizijo brez tveganj
Nivo, d. d., ki je od letošnje pomladi v stečajnem postopku, opravljenih del ne izvaja, temveč jih prepušča v izvajanje svoji hčerinski družbi Nivo EKO, sicer nesojenemu novemu koncesionarju, za to posredovanje pa si obračuna šest odstotkov provizije. Te posle mora sicer zaradi stečajnega s sklepom odobriti slovenjgraško okrožno sodišče, ki je za stečajni postopek družbe Nivo, d. d., postalo pristojno od lanskega oktobra, ko je družba Nivo, d. d., svoj sedež iz Celja preselila v Slovenj Gradec.

Slovenjgraško okrožno sodišče je s sklepi, tudi v času sodnih počitnic, odobrilo vse anekse, ki jih Nivo, d. d., v času stečajnega postopka sklepa z ministrstvom za okolje. Argument sodišča je, da si Nivo z novimi posli odmerja provizijo, ki predstavlja zajamčen prihodek brez poslovnega tveganja. Da je ta argumentacija vprašljiva, saj Nivo prevzema polno odgovornost za dela, ki jih opravi podizvajalec, smo že poročali.

"Za zamudo sta kriva ponudnika, ki se pritožujeta"
Na ministrstvo smo naslovili tudi vprašanja o smotrnosti in zakonitosti sklepanju poslov s podjetjem v stečaju. Na direkciji za vode ob tem odgovarjajo, da imajo z družbo Nivo, d. d., sklenjeno pogodbo, po kateri ostaja koncesionar do izbire novega koncesionarja. Kot vzrok za zamudo pri izbiranju novega koncesionarja navajajo "dejstvo, da se neizbrana ponudnika pritožujeta oziroma vlagata zahtevke za revizijo na Državno revizijsko komisijo."

Na direkciji se za podaljševanje koncesij do izbora novega koncesionarja sklicujejo na uredbo o koncesiji za opravljanje obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda in o koncesijah teh javnih služb. Ob tem velja poudariti, da slednja v 28. členu določa, da koncesijsko razmerje preneha zaradi stečaja koncesionarja. Ne gre pa spregledati tudi podatka, da desetletje podaljševanja koncesij brez javnega razpisa ni v skladu z zakonom o gospodarskih javni sluižbi.

Direkcija za vode skrbna pri "bogatenju stečajne mase"
Tudi ekonomska smotrnost poslovanja z družbo v stečaju po navedbah direkcije za vode ni vprašljiva. Pri tem se na direkciji sklicujejo na določitev cen za urejanje voda v odloku iz leta 1999 ter njegove poznejše spremembe in sklepu iz leta 2007. Oba za direkcijo pomenita zadostno utemeljitev, da je podpisovanje aneksov ekonomsko upravičeno. Še več na direkciji navajajo, da zaradi teh predpisov "ne moremo govoriti o proviziji", čeprav je ta nedvoumno opredeljena v sklepu, s katerim je sodišče Nivoju dovolilo sklepanje novih aneksov.

S sklepi slovenjgraškega sodišča so na direkciji sicer dobro seznanjeni, saj jih navajajo kot utemeljitev ekonomske upravičenosti sklepanja aneksov z družbo Nivo, d. d. Na direkciji so tako tudi zapisali, da se s podpisovanjem novih aneksov "tudi "bogati" stečajna masa, namenjena poplačilu upnikov." Retoričnega vprašanja, ali je skrb za Nivojeve upnike del poslanstva direkcije za vode, tokrat nismo zastavili.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Jurčič
# 09.11.2016 ob 09:43
Nivo d.d.
Nadzorniki:HORVAT DUŠAN, član , NAPRET GREGOR, član
Ustanovitelj ni vpisan
Zastopniki:Zastopnik ni vpisan
commodore
# 09.11.2016 ob 09:37
odstop, izgon, zapor,...?
xerces8
# 09.11.2016 ob 10:22
Ja, samo za T-2 si se ti sam odločil, s svojim denarjem. In T-2 ti v zameno nudi storitve. In kadarkoli lahko nehaš in začneš (svoj!) denar dajati drugemu ponudniku.
alkum
# 09.11.2016 ob 10:22
To kar se dogaja se bo enkrat moglo ustavit
m72
# 09.11.2016 ob 09:36
Nesposobni in pokvarjeni kot vsa "samostojna".
sosman
# 09.11.2016 ob 10:44
Korupcija na delu, najprej izpodrineš konkurenco z najnižjimi cenami, nato pa neskončni aneksi, ki jih tebi prijazni uradniki vedno odobrijo. Barabe.
machinethebigguy
# 09.11.2016 ob 09:49
Nic novega v Banana repliki, de ja vu, zadnjih 26let, populizem na2...
#smrdismrdijojkakosmrdi
pljuvanje po lastnem narodu, to vam odgovarja, nam pa se pa zolcni kamen nabira, kar vam se bolj odgovarja...
fah-q
# 09.11.2016 ob 12:18
"ne može nam niko ništa" al kako že gre ona pesem? bolj očitno bi blo samo še če bi direkt v kamero priznali, da gre za korupcijo...

dejansko za se zjokat...
semaino
# 09.11.2016 ob 11:26
Urejanje Savinje: ministrstvo s podjetjem v stečaju sklepa nove milijonske pogodbe in "bogati stečajno maso"

Kaj ta Cerar ne bo nehal sodelovati z nesposobnimi lopovcki?
JackAce
# 09.11.2016 ob 12:18
Ja p...a ej. Pa to ni res kakšne idiotizme se mi gremo tukej pri nas. Sami šalabajzerji so teli birokrati iz javne uprave. Tolk jih je po pisarnah, da se kar tema dela pa so popolnoma nesposobni. Nabijajo to birokracijo pa postopke, ki so sami sebi namen v praksi pa vse brez navadne kmečke logike. Ma polovico pisarn bi blo treba "popucat" pol bi pa hitr našli kakšne optimizacije.
Stajerc
# 09.11.2016 ob 11:47
@ smajček
Potrdilo ni zmeraj nujno potrebno, je pa praktično treba podpisati izjavo, da imaš izpolnjene in poravnane vse obveznosti do države, durs-a,...
Ampak tukaj se očitno procenti in sponzorstva potem podelijo na prave naslove.
Prva ponudba je verjetno bila konkurenčnejša od ostalih, ampak kaj, ko se sedaj podpisuje že 16. ali 17. aneks in prepričan sem, da se v nobenem vsebina ne navezuje na zmanjševanje stroškov.
Žal to ni osamljeni primer v naši državi.
felipesko
# 09.11.2016 ob 14:44
Da gre za izčrpavanja in divjo privatizacijo,že deset let čivkajo vrabčki,le našim službam,ki so pristojne za kontrolo,ni nič jasno....
Nekoč uspešno gradbeno podjetje je danes še zgolj slamnato podjetje bivših vodilnih uslužbencev,ki veselo kšeftajo z državo in pobirajo provizijo....
Teh zgodbic je cel kup in ne dobijo niti epiloga.....,ker naši pametnjakoviči krepijo redarske službe in policijske inkasante,omenjenemu kriminalu,pa itak niso dorasli.....
tone7
# 09.11.2016 ob 14:41
Kdo hudiča nam je ugrabil državo in jo postavil na vrh trona skorumpiranih držav, brez prave konkurebce. Predsednik države Pahor in predsednik vlade Cerar kažeta sliko marionetne figure.
In mi smo velike ovce, ki nemo opazujemo kako se pred našimi očmi uničuje vse kar smo mi in naši predniki ustvarili. Pojavlja se vprašanje ali je bilo v zgodovini slovenskega naroda, kaj hujšega kar nas je prizadelo , kakor slovenski politiki?
črnogled
# 09.11.2016 ob 13:15
semaino

# 09.11.2016 ob 11:26
Prijavi neprimerno vsebino Urejanje Savinje: ministrstvo s podjetjem v stečaju sklepa nove milijonske pogodbe in "bogati stečajno maso"

Kaj ta Cerar ne bo nehal sodelovati z nesposobnimi lopovcki?
+2
-0
Gliha vkup štriha-stari slovenski rek,ki drži kot pribito.
Lovec
# 09.11.2016 ob 11:58
O morali in etičnosati ne bi.

Levo, sedi priden, na piškotek.
Bombek
# 11.11.2016 ob 16:01
bud00

T2 ni v stečaju ampak so ga hoteli z prevarami poslati v stečaj že trikrat, da bi mu s tem znižali vrednost premoženja in nato poceni kupili. Ve se kdo je tukaj vmešan..Si Mobil in slaba banka DUTB, ki so pokvarjeni in si bašejo žepe z davkoplačevalskim denarjem in prodajo nepremičnin slovenskih podjetij itd.
valcek2010
# 09.11.2016 ob 22:56
mogoče pa je kdo od njenih priseskov upnik tega podjetja, tu še sama ne vem kam pes taco moli

če bi bil pameten ne bi sedel in komentiral v prazno
smr3k4
# 09.11.2016 ob 16:12
Butale!
atal
# 09.11.2016 ob 14:58
Ko v rečni strugi zaorje buldožer, ... adijo lipani in potočne postrvi...
kop
# 09.11.2016 ob 12:02
Teh aneksov jaz ne razumem..po pravici povedano. Očitno sem premalo šolan dz bi dojel take natege
bud00
# 09.11.2016 ob 09:44
Mah. Jaz tudi T-2 v stečaju plačujem če xy časa. Big deal.
kralj matjaž
# 09.11.2016 ob 10:39
socializem deluje
Kazalo