Proizvodnja v Adientovem slovenjgraškem obratu. Foto: Televizija Slovenija
Proizvodnja v Adientovem slovenjgraškem obratu. Foto: Televizija Slovenija

Predsednik hišnega sindikata Bojan Rošer je pojasnil, da višje odpravnine pričakujejo zato, ker so vrsto let prizadevno delali in izpolnili vse želje lastnikov. Upajo, da jim bo lastnik prisluhnil.

Trenutno imajo že dogovorjene zakonske odpravnine in nekaj dodatno že izpogajanega ob lanskem odpuščanju 119 zaposlenih. "A s tem nismo zadovoljni, ker so nas uničili čez noč," je dejal Rošer in povedal, da si prizadevajo k že dogovorjenemu dodati še nekaj in o tem se zdaj pogajajo.

Predstavniki sindikata so tako danes ob podpori vodstva Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) skušali izpogajati višje odpravnine, kot jih določa zakon. Pogajanja bodo potekala še naprej, je zatrdil Rošer.

Sindikalist Bojan Rošer. Foto: Televizija Slovenija
Sindikalist Bojan Rošer. Foto: Televizija Slovenija

Konkretnih številk še ne razkriva, prve delne odgovore na predloge pa pričakuje v torek, ko imajo skupno posvetovanje sveta delavcev in sindikata.

Cilj sindikata je dogovor o tem doseči do konca aprila. Prvih 160 od skupno 430 delavcev naj bi delo izgubilo konec julija.

Jerkičeva: Druga situacija kot pri insolventnih delodajalcih

Današnji pogovori, na katerih je med drugim sodelovala tudi predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič, so sicer potekali z vodstvom slovenjgraškega obrata, ki pa ni neposredni pogajalec s sindikatom, ampak so to predstavniki ameriškega lastnika v tujini.

Jerkičeva je opozorila, da lastnik podjetja Adient ne zapira zato, ker bi to podjetje poslovalo slabo, ampak ker se je odločil, da te dejavnosti v Slovenj Gradcu ne bo več opravljal. "To je druga situacija kot pri insolventnih delodajalcih, ko ni trga, ni plačil, ni denarja za plače. Zato bi to vrečo, iz katere pravijo, da bodo plačevali delavcem, bilo pametno nekoliko povečati," je dejala Jerkičeva.

Spomnila je še, da je ZSSS naslovil na vlado pismo, v katerem predlaga, da se spremeni zakon o dohodnini v tistem delu, ki obdavčuje odpravnine nad višino, določeno z zakonom o delovnih razmerjih. A konkretnega odgovora še niso dobili.

Proizvodnja naj bi se selila v Srbijo; zanimanje za hale

Lastnik slovenjgraškega Adienta je konec proizvodnje v Slovenj Gradcu, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, napovedal do konca letošnjega leta. Prvi del proizvodnje iz podjetja odhaja konec julija, ko naj bi delo izgubilo prvih okoli 160 delavcev, nato pa postopno preostali iz proizvodnje do konca decembra. Letos bo tako delo skupno izgubilo 412 delavcev, preostalih 18 pa ob popolnem zaprtju podjetja, kar je predvideno maja prihodnje leto.

Po neuradnih informacijah naj bi Adient proizvodnjo iz Slovenije selil v Srbijo.

Se bo našel novi investitor v obstoječe hale? Foto: Televizija Slovenija
Se bo našel novi investitor v obstoječe hale? Foto: Televizija Slovenija

Takoj ob napovedi zaprtja Adientovega obrata so sicer možnosti zaposlitve presežnih delavcev že ponudila nekatera podjetja predvsem iz sosednje savinjsko-šaleške regije, a Rošer pravi, da si delavci še vedno želijo delati v Slovenj Gradcu, zato si želi, da bi se našel kakšen drug investitor v obstoječe hale.

Da je kar nekaj zanimanja investitorjev za proizvodnjo v Adientovih halah, je ob obisku Slovenj Gradca 23. marca dejal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Tudi Jerkičeva je danes dejala, da je na sestanku dobila informacijo, da bo lastnik lokacijo prodajal in da se išče neki strateški vlagatelj, ki bi hale kupil. In tudi sama meni, da obstaja možnost, da se lokacija v prihodnje "delovno obudi".

Na splošno pa ocenjuje, da so v Sloveniji presenečenja, kot je bil Adient, še mogoča, pričakovane so tudi kakšne nadaljnje selitve proizvodnje v države južno od Slovenije. "Zdi se mi, da smo v nekem obdobju preoblikovanja slovenske industrije, ki je potrebno, da morda izgubljamo delovna mesta z nižjo dodano vrednostjo, da bo pa to odprlo priložnost za tista z večjo dodano vrednostjo in tudi z višjimi plačami," je še dodala Jerkičeva.