Ali bo 360.000 evrov neplačanih davkov pokopalo Alukomen Holding? Foto: Radio Koper
Ali bo 360.000 evrov neplačanih davkov pokopalo Alukomen Holding? Foto: Radio Koper
Alukomen
Razmere so še bolj absurdne, ker imajo v Komnu plačana naročila do konca leta. Foto: Radio Koper

Po treh letih agonije se je Alukomen Holding znašel v novih težavah in morda celo pred neizogibnim stečajem. Finančna uprava je nenapovedano vstopila v proizvodne prostore, prekinila delo in začela razstavljati stroje, na katerih so zaposleni izdelovali PVC-okna in vrata, ki bi jih morali do konca tedna odpeljati v München. Stroje, ki so jih v Komnu kupili pred tremi leti, so prodali na dražbi, ker Holding dolguje 360.000 evrov davkov. Ali to pomeni konec proizvodnje v Komnu?

Ali bo 360.000 evrov neplačanih davkov pokopalo Alukomen Holding? Finančna uprava se je odločila, da izterja svoj dolg. Na dražbi je za 146.000 evrov prodala proizvodno linijo za PVC-okna in vrata kupcu, od katerega je komensko podjetje pred tremi leti isto linijo kupilo za 800.000 evrov.

Na drugi strani pa država za stavbno opremo v soseski Dunajski kristali komenski družbi dolguje 3.500.000 evrov. Ta denar v Komnu pričakujejo že tri leta.

"Ta dolg je treba izterjati. Naša zakonodaja je pač taka, kakršna je. Verjetno tudi ljudje na Dursu ne vedo, kako se obnašati v takih situacijah," je spravljivo povedal predsednik uprave Alukomna Holdinga Branko Terčon in dodal, da so včeraj prejeli sklep sodišča, da je junija potrjeni predlog poenostavljene prisilne poravnave pravnomočen.

Župan občine Komen Marko Bandelli pa je dejal: "Namesto da bi država prišla naproti, pa vidimo, da bo zadnja firma, ki je tukaj, v Komnu, šla v stečaj. Danes rubijo, neupravičeno po mojem mnenju. Že tri leta trideset zaposlenih vztraja ob minimalni plači in upa, da bo država končno poravnala, kar dolguje. Odločba sodišča je postala pravnomočna že maja letos. Pol leta pozneje pa firmi grozi stečaj."

Če dobimo denar, ki nam ga dolguje država, ne dolgujemo nikomur nič, ne bankam, ne dobaviteljem, ne Dursu, je še dodal Branko Terčon.

Razmere so še še bolj absurdne, ker imajo v Komnu plačana naročila do konca leta. Za preživetje bi podjetju zadostovalo 500.000 evrov, s katerimi bi obnovili staro linijo. Koliko časa si bo država še zatiskala ušesa?

Irena Cunja, Radio Koper