Kmetijska zemljišča v občini Hoče - Slivnica, kjer je predvideno industrijsko območje. Foto: BoBo
Kmetijska zemljišča v občini Hoče - Slivnica, kjer je predvideno industrijsko območje. Foto: BoBo
Magna bližje prihodu v Slovenijo

Krajani Hoč - Slivnice so na občinskem anketiranju večinsko podprli Magnino lakirnico v Hočah. Občina je namreč na pobudo občinskega sveta in župana Marka Sorška med občane razdelila anketo, s katero so se lahko opredelili do predvidene naložbe. Rezultati so presenetili vodstvo občine.

Kar 86 odstotkov krajanov od dobrih 1400 vrnjenih glasovnic je podprlo uresničitev Magnine naložbe v Hočah. S tem pa se je - kot pravi župan - pokazalo, da projekt ima podporo tudi med ljudmi, ki bodo v neposredni bližini napovedane tovarne. "Sem zelo pozitivno presenečen. Moj interni cilj je bil, da bi bilo dejansko čez 60 odstotkov podpore."

Sicer pa so bili ti, za zdaj še neuradni podatki, predstavljeni na občinski seji, na kateri se je vnovič razvnela razprava tudi o poseku rogoškega gozda. Za zdaj je tako, kljub še vedno določenemu nasprotovanju, sprejeto, da se bodo krčili le štirje od predvidenih osmih hektarjev gozda. Bo pa za to spet potrebna sprememba občinskega prostorskega načrta.

"Sem že podpisal sklep, smo v postopku sprejemanja. Takrat bo tudi po skrajšanem postopku 15-dnevna javna razgrnitev za javno razpravo, torej da se zmanjša z 8,62 na štiri hektarje," je povedal župan.

Koliko gozda se bo posekalo, je namreč treba določiti še pred začetkom pridobivanja gradbenega dovoljenja. Vlogo za to pa bo Magna lahko podala po pridobitvi okoljevarstvenega soglasja, za katerega Soršak meni, da "če bomo konstruktivni, mislim, da zadevo lahko rešimo v juniju."

Ob tem pa na občini še dodajajo, da se rešujejo problemi tudi z nadomestnimi zemljišči. Gospodarsko ministrstvo, sklad kmetijskih zemljišč in Perutnina Ptuj so se namreč dogovorili o nadomestnih zemljiščih za kmete, ki zemljo obdelujejo na kraju, kjer je predvidena gradnja tovarne. Perutnina se je odpovedala najemu 32 hektarjev zemljišč, ki jih ima v zakupu pri skladu, tako da bodo zdaj na voljo tistim kmetom, ki bodo želeli še naprej opravljati kmetijsko dejavnost.
Počivalšek: Tisti, ki so za, niso tako glasni kot nasprotniki
"Hvaležen sem Perutnini Ptuj, da je s tem dejanjem dokazala, da se zaveda širšega pomena investicije, ki jo izvajamo na tem področju," je na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Izrazil je zadovoljstvo ob doseženem dogovoru, zdaj pa je po njegovih besedah ključna pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Roka za to Magna po njegovih besedah ni postavila.

"Dogovor omogoča, da tistim kmetom, ki živijo od kmetijstva, omogočimo zamenjavo njihovih kmetijskih zemljišč za ta, ki so skoraj bliže doma, preostali želijo zemljišča prodati," je še pojasnil. Nekaj je sicer takih, ki niso kmetijski proizvajalci, a imajo do prodaje zemljišč vseeno nekaj zadržkov, je pa optimističen, da se bodo dogovorili tudi s temi.

Rezultate ankete vidi kot moralno podporo tistim, ki si prizadevajo, da investicijo izpeljejo. "Menim, da večina okoliških prebivalcev, pa tudi Slovencev, investicijo podpira, imamo pa problem, da tisti, ki so za, niso tako glasni kot nasprotniki," je dodal.
V Perutnini Ptuj zanikajo, da naj bi v "zameno" za sklenjen dogovor z ministrstvom zahtevali predčasno podaljšanje najema več kot 4.000 hektarjev preostalih zemljišč. Ogorčenje nad temi neuradnimi informacijami so danes izrazile območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Maribor, Ptuj in Murska Sobota ter Sindikat kmetov Slovenije, v katerih odločno nasprotujejo "mešetarjenju" z zemljo.

Magna bližje prihodu v Slovenijo