V Bisolu opozarjajo na nelojalno kitajsko konkurenco. Foto: BoBo
V Bisolu opozarjajo na nelojalno kitajsko konkurenco. Foto: BoBo

Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marjan Hribar je pojasnil, da je v širši razpravi prevladala ocena številnih držav, da ne gre za takšno izkrivljanje trga, ki bi lahko pomenilo dolgoročno poslabšanje položaja določenih podjetij na trgu.
"Čeprav seveda ne gre zanemariti, da se kitajska stran tukaj dejansko poslužuje določenih načinov spodbujanja lokalnega oz. domačega gospodarstva, in na to Evropska komisija opozarja že s to razpravo," je povedal Hribar.
Spomnil pa je, da je Kitajska pomembna gospodarska partnerica in da je evropsko gospodarstvo še vedno v recesiji, zato si ta trenutek nihče ni želel še dodatno zaostrovati odnosov s Kitajsko.
Drugače pa menijo v slovenskem proizvajalcu fotonapetostnih modulov, skupini Bisol Group. Slovenija je po njihovem mnenju v tem primeru ravnala nespametno in je podlegla interesom tujega kapitala. Umaknili so celo slovensko zastavo in v opomin pustili drog prazen, so sporočili iz družbe.
Merc: Kje so sindikati in gospodarske zbornice
"Skupina Bisol Group meni, da gre za nacionalno sramoto in veleizdajo, ki ni vredna dostojanstva slovenskega naroda. V interesu prostega trga smo lahko srečni, da ima evropski komisar za trgovino Karel De Gucht možnost vztrajati pri odločitvi ne glede na mnenje držav članic evropske skupnosti, na kar neposredno že namiguje," so zapisali.
Opozorili so, da Kitajska vse od leta 2010 "na nedovoljen in nezakonit način spodbuja izvoz kristalno silicijevih fotonapetostnih modulov in njihovih ključnih komponent v članice EU-ja in druge dele sveta", s čimer se po njihovem mnenju na nelojalen in protizakonit način kosa s konkurenco in uničuje številna evropska proizvodna podjetja.
Predsednik skupine Bisol Group Uroš Merc se je ob tem vprašal, "kje so sindikati zdaj, ko je treba zaščititi visokotehnološka delovna mesta, in kaj počnejo razne gospodarske zbornice, ko se odloča o visokotehnološkem vlaganju, zeleni ekonomiji in pospeševanju izvoza".