Jim Yong Kim je 12. predsednik Svetovne banke. Na tem mestu bo zamenjal Roberta Zoellicka. Foto: EPA
Jim Yong Kim je 12. predsednik Svetovne banke. Na tem mestu bo zamenjal Roberta Zoellicka. Foto: EPA

V nasprotju z vsemi dozdajšnjimi volitvami predsednika Svetovne banke tokratna odločitev ni bila soglasna. Protikandidatka Jima Yonga Kima, 52-letnega zdravstvenega strokovnjaka, je bila spoštovana nigerijska finančna ministrica Ngozi Okonjo - Iweala. "Nominiranca sta prejela podporo različnih držav članic, kar odseva visoko sposobnost kandidatov," je Svetovna banka zapisala v sporočilu o odločitvi svojega odbora.

Ocampo nezadovoljen s procesom izbire
Kandidati za predsednika so bili sicer trije, dokler ni nekdanji kolumbijski finančni minister Jose Antonio Ocampo prejšnji petek svojo nominacijo umaknil. Ob tem je dejal, da je postopek, ki bi moral temeljiti zgolj na strokovnosti kandidatov, postal močno političen. Jima Yonga Kima, ki bo predsedovanje Svetovni banki prevzel 1. julija, so podprle zaveznice Washingtona - zahodnoevropske države, Japonska, Kanada ter tudi Rusija, Mehika in Južna Koreja.

Zdravnik in antropolog
Dozdajšnji predsedniki Svetovne banke so prihajali iz vrst politikov, bančnikov in diplomatov, Yong Kim pa je zdravnik in antropolog, ki si je prizadeval prebivalcem revnih držav zagotoviti zdravstveno oskrbo. Trenutno ta Američan, po rodu Južni Korejec, vodi elitno univerzo Dartmouth, v preteklosti pa je bil tudi direktor oddelka za aids pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Skladno s tradicijo Svetovno banko vodi Američan, Mednarodni denarni sklad (IMF) pa Evropejec oziroma Evropejka (trenutno je to Francozinja Christine Lagarde). S tem pa niso zadovoljne t. i. države v razvoju, ki menijo, da postopek izvolitve predsednika ni dovolj transparenten. Predsednika za petletni mandat z možnostjo še enega mandata izvoli 25-članski odbor guvernerjev.

Osrednja naloga Svetovne organizacije, ki ima 187 lanic in okoli 9.000 uslužbencev po vsem svetu, je razvojna pomoč in boj proti revščini.