Brest se po odhodu Ikee spopada s težkimi časi. Foto: BoBo
Brest se po odhodu Ikee spopada s težkimi časi. Foto: BoBo

Približno 150 zaposlenih v cerkniškem podjetju Brest Pohištvo je v začetku meseca začelo stavko, saj jim je vodstvo takrat med drugim dolgovalo majsko in junijsko plačo. Sindikalisti so se z vodstvom podjetja dogovorili, da počakajo do današnjega dne, ko bi jim podjetje moralo nakazati tudi julijsko plačo, nato pa bodo videli, kako naprej.

Vendar je po besedah predstavnika sindikata Iztoka Sabadina danes le del zaposlenih dobil majske plače, odločitve o prihodnjih korakih pa še niso sprejeli. Direktor Darko Lesar že dalj časa išče partnerja, ki bi bil pripravljen v podjetje vložiti nekaj kapitala, vendar tega doslej še ni našel. Večina zaposlenih je na čakanju, naročila so, vendar ni denarja za zagon proizvodnje.

Brest, ki je nekoč zaposloval 2.000 ljudi, je pred dvema letoma že prejel 1,8 milijona evrov državnega posojila, ki naj bi ga začel odplačevati letos.

Odhod Ikee povzročil velike težave
Brest Pohištvo je nastalo po razpadu oz. stečaju nekdanjega velikana slovenske pohištvene industrije - matične družbe Brest, in sicer leta 1990. Od prodaje posameznih delov Bresta je nastala družba Brest Pohištvo, ki je tedaj prevzela vseh 505 zaposlenih iz nekdanjega Bresta.

Družba, ki jo prek podjetja Finstro obvladuje Mitja Strohsack z družino, je v večje težave zašla leta 2012, ko je švedski proizvajalec pohištva Ikea po 15 letih proizvodnjo iz Bresta preselil na Poljsko. Takrat so se začeli ukvarjati tudi z drugimi projekti, med drugim razgradnjo in ponovno uporabo lesnih izdelkov in lesnega materiala.

Leta 2014 pa je družba prejela 1,8 milijona evrov dolgoročnega posojila v okviru državne pomoči, saj je bilo po prepričanju gospodarskega ministrstva smiselno ohraniti zdravo proizvodno jedro v družbi, stečaj pa bi imel za regijo, v kateri posluje, negativne gospodarsko-socialne posledice.