Odpuščanje grozi 423 delavcem, 120 pa pogodbe za določen čas niso bile podaljšane. Foto: MMC RTV SLO
Odpuščanje grozi 423 delavcem, 120 pa pogodbe za določen čas niso bile podaljšane. Foto: MMC RTV SLO
Carrera Optyl
Vodstvo ni sprejelo predloga sindikata, da se namesto odpuščanja skrajša delovni čas. Foto: MMC RTV SLO
Odpuščanje se nadaljuje

S 1. marcem bodo tako začeli odpuščati zaposlene za nedoločen čas, 120 pogodbenim delavcem pa pogodb letos niso podaljšali. Razlog za krizo so za tretjino manjša naročila. Svoja merila za oblikovanje seznama presežnih delavcev je že predstavila delodajalska stran, delavci pa so imeli nekaj pripomb, zato so skupaj sestavili delovno različico, tehnične službe pa bodo pripravile dokončen predlog pravil za zniževanje števila zaposlenih.

Generalni direktor družbe Silvo Kekec je pojasnil, da bodo od 1. marca naprej presežni delavci deležni vseh v skladu z zakonodajo pripadajočih pravic, kar naj bi družbo stalo 1,2 milijona evrov, a naj bi lastnik, italijanski Safilo, denar že zagotovil.

Sekretar sindikata Skei za Podravje Branko Medik je med drugim pojasnil, da so zanje osnovni kriteriji pri odpuščanju povezani zaščitenim statusom samohranilcev, mater otrok do treh let, starejših delavcev, invalidov, sindikalnih zaupnikov in predstavnikov sveta delavcev, brez dela pa ne sme ostati vsaj eden od zakoncev, če sta oba zaposlena v podjetju. Sindikat je tako predlagal sistem točkovanja pri določanju odvečne delovne sile. Medik je dejal, da je bil sestanek z vodstvom korekten, a z predlogom o morebitnem skrajšanju delovnega časa in s tem izognitvi odpuščanja, niso uspeli. Vodstvo je namreč pojasnilo, da Carrera Optyl za to možnost trenutno nima dovolj naročil.

Med zaposlenimi, ki prihajajo z vseh koncev severovzhodne Slovenije, pa jih ima pogoje za zaposlitev okoli 30. Vsi odpuščeni bodo prejeli odpravnine, če se bodo tržne razmere izboljšale in bodo potrebne ponovne zaposlitve, pa bodo imeli pri ponovnem zaposlovanju prednost odpuščeni delavci.

A. M.

Odpuščanje se nadaljuje