Ormoški proizvajalec očal krči število zaposlenih za četrtino. Foto: MMC RTV SLO
Ormoški proizvajalec očal krči število zaposlenih za četrtino. Foto: MMC RTV SLO
Odpuščanje v Carreri Optyl

Sekretar štajerskega sindikata SKEI Branko Medik je ob tem povedal, da bodo podrobnosti sklenjenega dogovora o točkovanju delavcev, s katerim bodo prišli do tistih, ki bodo morali ob trenutni finančni krizi po 1. marcu vsaj začasno zapustiti največje ormoško podjetje, sporočili konec prihodnjega tedna, saj želijo s tem najprej seznaniti zaposlene. Obseg dela se je podjetju, ki je v 100-odstotni lasti italijanskega Safila, zaradi krize namreč zmanjšal za več kot tretjino.

Sicer pa po njegovih besedah program za določitev seznama odpuščenih obsega dva sklopa. Prvi zavzema kategorije zakonsko zaščitenih delavcev, kot so invalidi, samohranilke, predstavniki sindikata in sveta delavcev.

Osnova drugega sklopa pa je 100. člen zakona o delovnih razmerjih in govori o delovni usposobljenosti, izobrazbi, delovni dobi in izkušnjah ter še nekaterih drugih kriterijih, s katerimi bodo skušali čim bolj pravično oceniti zaposlene in določiti seznam tistih, ki bodo ostali brez dela.

Skupaj 403 odpuščeni delavci
Sicer so v podjetju pred časom že odpustili več kot 100 zaposlenih za določen čas in pogodbenih delavcev, za zdaj pa ostaja število 303 odvečnih delavcev, zaposlenih za nedoločen čas. Kot je še dodal predsednik sindikata, so sindikati poskušali tudi s predlogom o skrajševanju delovnega časa, na kar pa italijanski lastniki niso pristali, saj so se za odpuščanje odločili tudi v matičnem podjetju v Italiji. Podjetje sicer zapusluje 1.350 delavcev

Vodstvo podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo očal, je že pretekli teden zagotovilo, da bodo odpuščeni delavci v skladu z zakonodajo deležni vseh pripadajočih pravic, za kar so lastniki že zagotovili okoli 1,2 milijona evrov. Prvi bodo iz podjetja odšli šele po 1. marcu, vse do takrat pa bodo normalno zaposleni, prav tako pa bodo imeli prednost pri morebitnem vnovičnem zaposlovanju, če se bo proizvodnja povečala.

Odpuščanje v Carreri Optyl