Od 303 delavcev, predvidenih za odpuščanje, jih zdaj dela le še 59. Foto: MMC RTV SLO
Od 303 delavcev, predvidenih za odpuščanje, jih zdaj dela le še 59. Foto: MMC RTV SLO

Najprej je odpoved delovnega razmerja dobilo 130 ljudi, na začetku aprila 17 režijskih delavcev, zdaj pa še 97 ljudi. Izmed tistih 303 delavcev, za katere so v podjetju januarja napovedali, da jih bodo najverjetneje odpustili, jih za zdaj dela še 59.

Sekretar SKEI-ja za Podravje Branko Medik je dejal, da naj bi vmes naročila narasla, zato se je zdaj seznam odpuščenih ustavil pri številu 244, kar je Medik glede na pretekle napovedi označil kot "vseeno zadovoljivo". Ob tem pa nekateri delavci menijo, da so se na seznamu presežnih delavcev znašli neupravičeno, in so zato poiskali pravno pomoč, Medik pa je pojasnil, da trenutno tudi sami iščejo možnost, da bi pomagali delavcem.

Presežne delavce določili po točkovanju
O odpuščanjih v ormoškem podjetju, ki je v lasti italijanskega podjetja Safilo iz Padove, se je vodstvo družbe s predstavniki Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije zaradi upada naročil začelo dogovarjati decembra lani. 14. januarja sta vodstvo in sindikat dosegla dogovor o merilih odpuščanja in po izvedenem točkovanju 960 zaposlenih na primerljivih delovnih mestih pripravila seznam 303 presežnih delavcev.

Podjetje Carrera Optyl, kjer izdelujejo sončna in smučarska očala, je konec lanskega leta zaposlovalo 1.400 ljudi, nato vodstvo 120 zaposlenim za določen čas ni podaljšalo pogodb o zaposlitvi in v letošnjem letu začelo uresničevati napovedi o odpuščanju zaposlenih za nedoločen čas.

T. K.